RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Meglingsmannen får ferie?

Toppene i LO og NHO er mer enige enn noen gang. Dermed kan det for første gang på 15 år gå mot enighet før meglingsmannen griper inn.

Mye tyder på at det kan bli en særdeles rolig vår for vår nye riksmeglingsmann, Svein Longva. Torsdag ettermiddag startet årets lønnsoppgjør mellom LO og NHO, og sjeldent har partene vært så enige.

Mellomforhandlingene er tradisjonelt langt fredligere enn hovedoppgjørene, og partene pleier alltid å vektlegge mulighetene for en såkalt forhandlingsløsning. Men det er svært sjeldent at de virkelig kommer fram til en forhandlingsløsning. I år er det faktisk 15 år siden sist gang, men nå tyder mye på at det kan skje igjen.

Felles problemforståelse
Dagens møte startet med et tradisjonelt håndtrykk mellom LO-leder Gerd-Liv Valla og NHOs administrerende direktør Finn Bergesen jr. Deretter ble pressen sendt på gangen mens partene holdt samtaler i drøye 20 minutter.

Etter de 20 minuttene slapp pressen inn igjen, og Gerd-Liv Valla og Finn Bergesen jr kommenterte hva de ønsker av årets forhandlinger.

Begge gjentok flere ganger at de har en «felles problemforståelse» og at de ønsker et såkalt forhandlingsresultat.

- Vi har med interesse lest LOs forhandlingsfullmakt og notert at vi har en felles problemforståelse. Det er for begge parter viktig at tariffoppgjøret 2005 bidrar til å styrke norsk næringslivs konkurranseevne og arbeidsplassene, sa Bergesen jr. på pressekonferansen.

- Nå er det så lenge siden sist vi kom til et forhandlingsresultat. Nå er det viktig å vise at dette går an, sa Valla.

- Ingen stor nominell lønnsvekst
Gerd Liv Valla slo fast at det viktigste i lønnsforhandlingene er prioritering av de lavtlønte og likelønn. LO-lederen er mer opptatt av en forbedring av kjøpekraften enn nominell lønnsvekst.

- Hovedutfordringen også i tariffpolitikken blir å ta vare på og forsterke det positive i de siste tendensene og øke sysselsettingen i konkurranseutsatt sektor. Det ligger derfor ikke an for det store nominelle lønnstillegget. Det er kjøpekraften som er det sentrale sa LO-lederen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere