RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almedningen (TV 2 Nettavisen)

Mener Gjedrem bommet

Sist oppdatert:
STORTINGET (TV 2 Nettavisen): SV-nestleder Øystein Djupedal mener sentralbanksjef Svein Gjedrem bommet stygt da han lot være å kutte renta i fjor høst. Frps Siv Jensen er ikke enig.

Mandag måtte en sentralbanksjef for første gang i historien forklare finanskomitéen på Stortinget om Norges Banks rentesetting.

- Gjedrem handlet riktig

To av de mest profilerte medlemmene i finanskomitéen på Stortinget, SVs Øystein Djupedal og Frps Siv Jensen, er ikke enige om hvorvidt Svein Gjedrem og hans kolleger i Norges Banks hovedstyre har gjort en god jobb det siste halvannet året.

Djupedal mener Gjedrem burde kuttet renta allerede i fjor sommer, mens Siv Jensen synes sentralbanksjefen gjorde rett i å vente helt til desember.

- Ut fra de vurderingene sentralbanksjefen la fram i dag, så mener jeg det. Det var forsvarlig å vente såpass lenge, sier Frp-nestlederen og lederen i finanskomitéen til TV 2 Nettavisen.

Jensen legger særlig vekt på at nedturen i internasjonal økonomi ble betydelig brattere og mer langvarig enn ventet. Det forklarer hvorfor Svein Gjedrem nølte med å sette ned renta, mener hun.

- Her er det lett å være etterpåklok, påpeker hun.

- Gjedrem bommet

Øystein Djupedal kjøper ikke forklaringen fra Gjedrem.

- Det er ikke en god nok begrunnelse. Sentralbanksjefen hadde definitivt for lite is i magen, sier han.

Djupedal peker på at høy rente og kronekurs utover høsten i fjor skapte store problemer for konkurranseutsatt næringsliv. Det burde Norges Bank lagt større vekt på, og kuttet renta. Det kunne de gjort innenfor det mandatet som Stortinget har gitt, mener han.

Har lært

I spørsmålsrunden brukte Svein Gjedrem mye tid på å forklare tolkningen av det mandatet som politikerne har gitt Norges Bank. Hovedmålet for rentesettingen er en prisstigning på 2,5 prosent to år fram i tid, men mandatet gir sentralbanken anledning til å legge vekt på hensynet til produksjon og sysselsetting underveis.

Gjedrems hovedpoeng var at sentralbanken skjeler både titt og ofte til valutakurs og andre forhold som påvirker produksjon og sysselsetting når renta fastsettes.

- Det er det som ligger i fleksibel inflasjonsstyring. Men utviklingen internasjonalt har påvirket rentestyringen, og vi håper vi har lært litt om de utfordringene som ligger der, sa sentralbanksjefen.

Både Djupedal og Jensen gir Svein Gjedrem gode skussmål for mandagens gjennomgang, og setter pris på klargjøringen av mandatet.

- Men det er uenighet om vektleggingen av de ulike elementene, sier Djupedal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere