RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener Steensnæs gjør dårlig strømjobb

(Scanpix)
– Regjeringen har ingen politikk for å unngå at strømnettet svikter, mener Ingvild Vaggen Malvik (SV).

Malvik mener det er betegnende at når politikerne jobber for å sikre strømforsyningen er det mangelen på regn de fokuserer på.

Fredag den 13. februar mistet 200.000 kunder i Hordaland og Rogaland strømmen i nærmere en time. Strømbruddet rammet også næringslivet hardt: Statoils oljeraffineri på Mongstad og gassanleggene på Kårstø og Kolsnes måtte stenges.

Når Stortinget i disse dager behandler regjeringens planer for bedre forsyningssikkerhet, er det bare sårbarheten knyttet til sviktende nedbør i vårt vannkraftdominerte kraftsystem som er i fokus.

– Regjeringen sier det selv; denne meldingen er avgrenset og tar ikke opp politikken for å redusere faren for omfattende strømbrudd. Det mener vi er feil. Man kan ikke utelate denne risikoen fra en melding om forsyningssikkerhet, mener Ingvild Vaggen Malvik (SV).

Tirsdag 24. februar er det høring i energi- og miljøkomiteen om strømforsyningen; komiteen skal avgi innstilling 12. mai. SV vil jobbe for større oppmerksomhet om forvaltningen av selve strømnettet.

– Strømbrudd som vi hadde på Vestlandet vil kunne skje oftere om nettselskapene får fortsette som nå. De kutter personell og kutter i linjerydding, og da blir også nettet sårbart, sier Vaggen Malvik.

Olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF) innrømmer at den nye stortingsmeldingen ikke inneholder politikk for å redusere risikoen for strømbrudd. Derimot skal meldingen sikre at Norge ikke opplever kraftkrise nok en gang, som da tomme vannmagasiner og kuldesjokk sendte strømprisene rett i været i fjor.

– Det er helt bevisst og eksplisitt sagt at denne meldingen omfatter problemene vi opplevde forrige vinter, sier Einar Steensnæs til NTB.

Han mener Stortinget nylig har jobbet med forslag knyttet til strømnettet, senest i tillegget til forslaget for statsbudsjett for 2002.

– Da gjennomgikk vi nettsituasjonen, Statnetts ansvar, straffetiltak og den såkalte kile-ordningen, som straffer selskaper som ikke vedlikeholder nettet slik at man kan få strømstans, sier strømstatsråden.

Når det gjelder det omfattende strømbruddet på Vestlandet fredag, avventer Steensnæs en rapport fra Statnett.

– Det var en såpass alvorlig sak at jeg vil vite hvorfor det skjedde. Vår vurdering er likevel at kvaliteten i det norske strømnettet gjennomgående er god, sier han.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere