RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mener vi betaler for svensk strømbruk

Sist oppdatert:
I forrige uke stanset svenskene all eksport av elektrisk kraft. Ettersom store deler av strømmen i Sverige nå kommer fra Norge, mener Forbrukerrådet at norske forbrukere betaler for svenskenes forbruk. Dette tilbakeviser imidlertid kraftbransjen.

Onsdag i forrige uke stengte svenskene for eksport av strøm. Dagen etter kom rundt 15 prosent av det svenske strømforbruket fra norske kraftprodusenter.

Lavere svenske strømpriser

Eksport-stoppen vil gjelde så lenge kulden herjer i nabolandet, skriver Forbrukerrådet på sine nettsider.

Rådet mener at svenske strømpriser blir lavere, mens de norske blir høyere enn hva de ville vært uten stoppen.

- Basert på ufullstendig forståelse

Statnett tilbakeviser imidlertid påstandene, og mener rådets påstander om at nordmenn måtte betale for svenskenes strømbruk må være basert på en ufullstendig forståelse av hvordan kraftmarkedet fungerer.

Nettselskapet påpeker at det slett ikke var en eksport-stopp i forrige uke, men rett og slett det at det svenske kraftnettet ikke hadde kapasitet til å transportere nok kraft til å dekke det svenske forbruket.

Vil forfølge saken

- Husk at Norge hadde netto import av kraft fra våre naboland i fjor. Slik vil det trolig være de nærmeste årene, dersom vi ikke får mer nedbør enn normalt, påpeker kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett overfor TV 2 Nettavisen.

Forbrukerrådet opplyser at de vil forfølge denne saken i forhold til norske kraftmyndigheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere