RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Menn dummere enn kvinner

Sist oppdatert:
Et stort flertall av de som kjøpte aksjer i T5PC er menn. Er norske menn grådigere eller dummere enn norske kvinner? Eller er de begge deler?

En gjennomgang av aksjonærlisten til T5PC viser at sju av ti som ville gjøre seg rike gjennom skandaleselskapet, er menn. I tillegg er samtlige av toppene i T5PC menn.

Andelen av menn er faktisk høyere blant aksjonærene i T5PC enn den er samlet sett på Oslo Børs, der to av tre aksjonærer er menn.

- Er som huleboere
Vi må helt tilbake til steinalderen for å forklare hvorfor menn lar seg lettere lure til dårlige investeringer, mener professor i personlighetspsykologi ved NTNU, Hilmar Nordvik

Menn er ifølge ham verken dummere eller grådigere enn kvinner. Han mener det er spenningsbehovet som driver menn til ukloke pengeplasseringer.

Hva mener du om norske menn?
De er dummere enn kvinner
De er grådigere enn kvinner
De er begge deler

Se resultat

- Dette er biologisk bestemt. Vi har ikke forandret oss noe siden vi levde i hulene. Den gang, var det mennene som opplevde spenning når de var ute på jakt, mens kvinnen var hjemme og passet gryta og barna. De mennene som ikke likte spenning, ble liggende igjen i hula og døde, sier Nordvik.

Han mener forskjellene mellom kjønnenes spenningsbehov også vises i fordelingen av de som hopper i fallskjerm, driver med fjellklatring eller går på veddeløpsbanen.

- Menn er ikke mer lettlurte enn kvinner, men når man henger ut et tvilsomt agn, er det større sjanse for at en mann prøver seg, sier Nordvik.

Professoren presiserer at det tradisjonelle mønsteret ikke passer på alle, og at det finnes mange kvinner som søker risiko og menn som unngår det.

I dag jakter menn på penger og ikke mammuter, mener Nordvik.

- Menn liker gjerne å briske seg med at de har god råd. De kjører i fine biler for å vise fram sin virilitet, sier han.

Kvinner taper minst
At menn er glad i risiko kommer også klart fram på børsen.

Menn er for eksempel sterkt overrepresentert i handlene av IT-aksjer, og driver også i langt større grad med netthandel av aksjer.

- Menn rundt mellom 30 og 40 år har betydelig overvekt av handelen i it-selskaper. Dette ser man tydelig når aksjehandlene virkelig tar av, sier John Peter Tollefsen i stiftelsen AksjeNorge.

Han mener kvinner taper mindre på børsen fordi at de satser mer på fond og store selskaper med lav risiko.

- Innenfor grunnfondsbevis er kjønnsfordeling 50/50. Kvinner er også sterkt tilstede i store selskaper som Orkla og Hydro, sier Tollefsen.

- Er menn grådigere enn kvinner?

- Ja, menn er nok både grådigere og mer risikovillige. De gambler mer enn kvinner. Kvinner er i aksjemarkedet som langsiktig sparere, og de har ofte eierskapet sitt gjennom jobben, sier Tollefsen.

I sum mener Tollefsen at kvinner taper minst på børsen.

Kvinner spiller Extra
Også på pengespillet til Norsk Tipping er menn mest aktive. En markedsundersøkelse gjennomført for Norsk Tipping viser at menn er overrepresentert på spill som Tipping og Oddsen, mens flest kvinner spiller Extra. Blant Lotto-spillerne er det like mange menn og kvinner som spiller.

Blant spillerne på Oddsen er det kun 14 av 100 som er kvinner. På Tipping er det 27 av 100 spillere som er kvinner.

Extra og Lotto har lavere tilbakebetaling enn Oddsen og tippekupongen. Merkevaresjef for sportsspill Asbjørn Nilsen i Norsk Tipping kan derfor slå fast at kvinnene taper mer enn menn.

- Det er større risiko for å tape penger på spillene som Extra og Lotto, sier Nilsen.

Han tror kvinner fristes mer av tallspill enn sportspill fordi tallspillene er ukompliserte og fordi kvinner ikke er like interessert i fotball og sport som menn.

- Oddsen er nok et typisk guttespill, sier Nilsen.

Hva mener du? Er menn dummere og mer lettlurte enn kvinner? Si din mening her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere