RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Menn tjener fortsatt best i staten

Til tross for målet om likelønn er lønnsforskjellene fortsatt like store mellom kvinner og menn som jobber i staten.

Samtidig er lønnsforskjellene mellom ansatte i privat og offentlig sektor øker.

I en periode der svært mange har snakket varmt om behovet for lik lønn for likt arbeid, viser en rapport fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) at det er langt fram.

ISF har sammenlignet lønnsutviklingen for heltidsansatte funksjonærer i industrien og i statlig sektor i årene 1997-2001, på oppdrag fra Norsk Tjenestemannslag (NTL). Rapporten viser at en gjennomsnittsfunksjonær i staten i 2001 hadde cirka 17 prosent lavere månedsfortjeneste enn gjennomsnittskollegaen i industrien.

Enda verre i industrien
Lønnsgapet mellom kvinner og menn er større i industrien enn i staten. Og til tross for et uttalt mål om likelønn, var lønnsforskjellene mellom kvinner og menn like store i 2001 som i 1997.

Landsstyret i NTL ble presentert for den dystre lønnsutviklingen onsdag ettermiddag, og markerte med det oppkjøringen mot årets lønnsoppgjør.

- Skremmende
Leder i Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie, synes det er skremmende at lønnsforskjellene mellom menn og kvinner står på stedet hvil.

- Forskjellene er til og med økende. Dette er svært overraskende, og jeg har ingen god forklaring. Det er meningsløst at det skal være slik i 2004. Nå må vi sammen med staten gå gjennom tallene. Dette er noe vi må jobbe med, sier Lilleheie til NTB.

Hun tror det er en rekke forhold som avgjør lønnsforskjellene mellom menn og kvinner, ikke minst det at menn systematisk får høyere stillinger enn kvinner. Menn er også flinkere til å forhandle seg fram til gunstige ordninger.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere