RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mer og billigere strøm

(Scanpix)
Sist oppdatert:
En tipunkts plan fra olje- og energiminister Einar Steensnæs skal sikre oss mot flere strømkriser. Samtidig blir det lettere å være strømkunde.

Energiproduksjonen skal økes, konkurransen i kraftmarkedet skal skjerpes, og det nordiske el-samarbeidet skal styrkes. I tillegg skal det bli enklere å være forbruker i strømmarkedet.

Det kom fram da Steensnæs fredag presenterte en tipunkts plan i stortingsmeldingen om forsyningssikkerheten for strøm.

- Sikre strøm til akseptable priser
- Min ambisjon er gjennom denne meldingen å sikre nok energi til husholdninger og næringsliv til akseptable priser. Og det ligger vi godt an til, sa Steensnæs i forbindelse med framleggingen.

Den omfattende meldingen skal ifølge statsråden sikre norske forbrukere mot strømsjokk av den typen man fikk oppleve sist vinter. Steensæs understreket at dette er en målsetning, og ikke en garanti.

- Prisene er væravhengige, og det vil være svingninger i markedet. Hensikten er å unngå de dramatiske toppene, sa statsråden.

Vil sikre forbrukerne
Flere tiltak skal sikre forbrukernes posisjon i kraftmarkedet. Blant annet skal fristen ved leverandørskifte reduseres til 2 uker, det skal utarbeides flere kontraktstyper for strømlevering, og det skal utarbeides et opplagsverk for forbrukerrettigheter i kraftmarkedet.

Regjeringen arbeider også med å utrede et pålegg om felles fakturering for kraftleverandører og nettselskaper.

Samtidig kan det komme et pålegg om oftere måleravlesninger og faktureringer i perioder hvor kraftsituasjonen er anstrengt.

Mer kraftproduksjon
Blant forslagene som skal øke energiproduksjonen foreslås det å bygge ut et betydelig antall små vannkraftverk for å øke kraftproduksjonen og styrke næringsgrunnlaget i distriktene. Det skal bli adgang til å konsesjonsbehandle mikro- og minikraftverk i vernede vassdrag.

Videre ønsker regjeringen å satse mer på utbygging av fjernvarme. Målet er å øke kapasiteten med 4 TWh per år i løpet av en femårsperiode. Her legges det opp til en støtteordning for investeringer i fjernvarmerør i budsjettet for 2005.

Steensnæs benyttet anledningen til å gi skryt til norske forbrukere og næringsliv for det reduserte forbruket i kjølvannet av sist vinter. For å sikre at energiomleggingen fortsetter, økes støtten til Energifondet og Enova.

I 2004 vil inntektene til Energifondet bli økt med 95 millioner kroner til 565 millioner.

Mer naturgass
Det legges videre opp til å øke bruken av naturgass innenlands. Regjeringen har også prioritert støtteordninger for utvikling av renseteknologi for gasskraftverk, hvor det siktes inn på utbygging av gasskraftverk så snart en forsvarlig teknologi for CO2-håndtering er på plass.

Konkurransen i kraftmarkedet skal sikres, slik at prisøkningen ikke blir høyere enn nødvendig og forbrukernes interesser blir ivaretatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere