RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mer til forsvar, kutter i velferd

Sist oppdatert:
President George W. Bush leverte mandag et forslag til statsbudsjett som bremser velferdsutgiftene og øker pengebruken på militæret.

HOUSTON (NA24): Det er militæret som er i fokus i statsbudsjettet til Bush. Utgiftene til krigen i Irak og kampen mot terror øker, og når Bush også vil videreføre skattekuttene fra hans første presidentperiode, ender det opp med kutt i velferdsgoder.

- Min regjering har fokusert nasjonens ressurser mot vår førsteprioritet - å beskytte våre borgere og vårt hjemland, sa Bush i budsjettforslaget.

Budsjettet har en utgiftsside på totalt 2,77 billioner dollar, eller 18,6 billioner kroner. Det er en utgiftsøkning på 2,3 prosent fra anslaget for inneværende budsjettår.

For å få rom til økte militærutgifter gjøres det blant annet regelendringer for å bremse veksten i trygde- og helseprogrammer. Dette ventes å bli kontroversielt i kongressen.

Bush kutter også flere programmer innen utdannelsessektoren.

Budsjettforslaget som ble lagt frem i dag, gjelder budsjettåret 2007, som begynner fra 1. oktober 2006.

Rekordunderskudd
Samtidig som Bush foreslår et budsjett for neste år, varsles det at underskuddet for inneværende budsjettår ventes å bli 423 milliarder dollar, noe som vil være ny rekord.

Bush-administrasjonen påpeker imidlertid at underskuddet ikke er rekordstort når man sammenligner med størrelsen på USAs økonomi, samtidig som det pekes på at landet er i krig. Uansett fastholder Bush sitt mål om å halvere underskuddet innen 2009, da han vil gå av som president.

For neste år, 2007, anslås underskuddet nå til å bli 354 milliarder dollar, altså en nedgnag. Men også tidligere har Bush-administrasjonen spådd at det verste var over på underskuddsfronten, uten at det har slått til.

Underskuddet på det amerikanske statsbudsjettet har eksplodert under Bush, slik det også gjorde under Ronald Reagan på 1980-tallet. Skattekutt har redusert inntektssiden, selv om håpet er at kuttene på sikt skal skape økt vekst. Samtidig har terrorbekjempelse og krigføring økt utgiftene markant.

Skaper debatt
Den demokratiske opposisjonen er raskt ute med kritikk mandag, og mener Bush kutter i programmer for syke og fattige for å bevare skattelettelser for de rikeste. Derimot er de forsiktige med å kritisere pengebruken i Irak, siden dette fort blir sett på som illojalt mot de amerikanske styrkene i landet. Derimot mener flere demokrater at Bush-budsjettet undervurderer hvor mye Irak-krigen vil koste i de kommende årene.

Fra republikansk hold får Bush støtte for å ta tak i den kraftige kostnadsveksten som kommer, i USA som i andre vestlige land, når det blir en stadig større andel pensjonister i årene som kommer.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere