RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliardene renner ut i sjøen

(Diamond Offshore)
Sist oppdatert:
Investeringene på norsk sokkel øker kraftig og i år er det duket for ny rekord. Til neste år fortsetter veksten.

Det viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) som ble lagt frem klokken 10.00 torsdag.

SSB oppjusterer faktisk sine anslag for investeringer på sokkelen for 2005 med hele 3,5 milliarder kroner. Dersom byrået får rett, vil det i løpet av året pøses inn hele 92 milliarder kroner i norsk oljesektor.

Målt i løpende priser er dette det høyeste tallet siden SSB startet med målingene for 20 år siden.

Fortsatt vekst
Også til neste år tror SSB at aktiviteten blir høy i oljesektoren. Det første anslaget for 2006 viser investeringer på 65,1 milliarder kroner i oljeindustrien. Dette tallet er ikke sammenlignbart med 2005-tallene, ettersom anslagene alltid øker etterhvert som man nærmer seg den aktuelle perioden.

Sammenlignet med det første anslaget for 2005, ligger tallene for 2006 over 10 prosent høyere - eller 7,1 milliarder kroner.

Det positive i tallene er at lete- og feltutbyggings øker kraftig.

Investeringene til feltutbygging i 2006 anslås nå til 16,5 milliarder kroner. Dette er 8,6 milliarder mer enn tilsvarende anslag for 2005. Spesielt dominerer Ormen Lange og Alvheim investeringene til utbygging i 2006, skriver SSB i sin rapport.

Høye leteinvesteringer
Også leteinnvesteringene ligger høyere enn tidligere.

Investeringene til letevirksomheten i 2005 er nå anslått til 7,9 milliarder kroner. Anslaget er 3,1 milliarder høyere enn tilsvarende tall for 2004. Sammenlignet med forrige kvartal er anslaget justert ned med 0,6 milliarder kroner. Nedgangen kan ha sammenheng med kapasitetsbegrensninger i riggmarkedet.

For 2006 anslås leteinvesteringene til 3,3 milliarder kroner, en økning på 0,4 milliarder kroner sammenlignet med tallene for 2005.

Hav og land - hand i hand
Det er ikke bare på norsk sokkel invetseringene øker kraftig. Innen industri, bergverk og kraftforsyning ventes det investeringer for på 28 milliarder kroner i år, syv prosent over fjoråret.

Og til neste år, skyter veksten ytterligere fart - skal vi tro SSB. Byrået opererer med en investeringsvekst på hele 41 prosent til neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere