RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliardkonkurs i sikte

Foto: Øyvind Ellingsen (Rogalandsavis)
Sist oppdatert:
Gjelden økte med over 1 milliard på ett år.

I går kom kjennelsen fra Stavanger tingrett som viser at Johs Lunde-selskapet Marine Group er konkurs. Nå venter en stor jobb for bobestyreren, som fortsatt håper å redde de Stavanger-baserte datterselskapene, skriver Rogalandsavis.

- Samlet gjeld i selskapet som nå er slått konkurs er mellom 350- og 380 millioner kroner, og det er innlån fra andre konsernselskaper på 65 millioner. Det er gjennomgående mye kryssgarantier og –kausjonsansvar i hele konsernet, så når et bein faller og pengestrømmen blir strupet, kan det får en dominoeffekt. Det er sannsynlig at mye vil skje på kort tid, sier Fredrik Bie, bobestyrer i Johs Lunde Marine Group, til Finansavisen.

Johannes Lunde har de siste årene markert seg som en allsidig forretningsmann.

Han har gjennomført store prosjekter innen hotellbygging og eiendomsutvikling – spesielt i Sirdal og i Røldal har han bygget opp store leilighetskomplekser. Lunde har også bygget opp kjeder innen båtsalg og i dekkbransjen.

Konglomerat av selskaper
Fredag måtte han og de andre eierne i selskapet Marine Group begjære selskapet konkurs.

Gjelden i selskapet, der Lunde eier 60 prosent, er på om lag 350 millioner kroner. Det kan bli en utfordring for bobestyreren å finne ut av det konglomerat av selskaper og nettverk det er i selskapet.

- Vi har i dag hatt møter med Nordea, som er den største fordringshaveren, og vi har fortsatt et håp om å berge noen av datterselskapene, sier bobestyrer Fredrik Bie til Rogalands Avis.

Nordea er største kreditor med over 200 millioner kroner.

Johs Lunde Marine Group AS er morselskapet til totalt 17 selskaper. Bergensfirmaet Norsk Båtsenter AS, som er ett av de største datterselskapene, gikk til skifteretten mandag.

Det er spesielt de selskapene som stammer fra det tidligere Paul Garstad-systemet som bobestyreren håper å berge fra konkurs.

- Vi har fortsatt ikke fått en oppdatert fordringsliste, og vi har heller ikke fått et oppdatert regnskap. Vi har heller ikke fått oversikten over hvor mange ansatte det er i datterselskapene, men som sagt håper vi å kunne redde noen arbeidsplasser, sier bobestyreren.

De siste årene har Johs Lunde-systemet kjøpt opp mange lokale selskaper, som Garstad Båtservice.

Styreleder i 67 selskaper
Johs Lunde startet som et transportselskap, men nå er det over 40 registrerte selskaper som starter med Johs Lunde, som omfatter salg av luksusbåter, båtservice, frakt, eiendom, kaffe, offshore og mekanisk industri. I tillegg kommer ni dekkbutikker Dekk1 fra Mandal til Trøndelag Johannes Lunde er ifølge nettstedet Purehelp.no styreleder i 67 selskaper. De to siste årene har gitt et samlet underskudd for Lunde Gruppen AS (som er 100 prosent eid av Johannes Lunde) på 178 millioner kroner.

Den totale gjelden i konsernet var i fjor 1.383.462.000 kroner, mens den kortsiktige gjelden var 771.204.000 mot omløpsmidler på 781.541.000 kroner.

Les flere saker i Rogalandsavis

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere