RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milliardvekst i inkasso til Oslo-beboere

Sist oppdatert:
Oslo-beboere fikk i annet kvartal i år en økning i inkassokrav på over 1 milliard kroner. Totalt anslår Norske Inkassobyråers Forening (NIF) at inkassogjelden i Oslo beløper seg til 6,1 milliarder kroner.

- Det er mange penger. For mange penger. Nå må det manes til stor grad av forsiktighet, sier Thor A. Andersen i Norske Inkassobyråers Forening til Aftenposten.

Nordmenn har løpende inkassokrav på 40,199 milliarder kroner, viser tall fra Norske Inkassobyråers Forening (NIF). Inkassokrav fra advokater, krav fra statens og trygdeetatens innkrevingssentral og bankers- og finansinstitusjoners egen inkasso kommer i tillegg til dette.

Antall saker som går til inkasso i Oslo har gått noe ned, men det dreier seg om langt høyere beløp enn tidligere. I første halvår i år hadde Lindorff inkassokrav rettet mot 17.750 Oslo-folk, og dette er 105 færre enn i fjor. Men i snitt har beløpet på hvert krav økt med 49 prosent siden i fjor, til 9488 kroner.

Det er i tillegg en økning i saker som krever rettslig avgjørelse fra de tre forliksrådene i Oslo. Så langt i år har det kommet inn 27.600 forliksklager, 90 prosent av dem er gjeldssaker. I 1999 kom det inn 21.612 klager totalt.

Namsmannen merker også større pågang. Fra september i fjor til samme måned i år har antall saker økt fra 16.594 til 17.883. Hoveddelen av skyldnerne namsmannen har kontakt med, er menn med i alderen 38-40 år. For yngre under 30 år er det imidlertid registrert en viss vekst.

Inkassobransjen, forliksrådet og namsmannen er enige om at de økende problemene skyldes at det er enklere å få kreditt, samt at folk har dårligere betalingsmoral og dårlig betalingsdyktighet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere