RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Million-bot for Hydro

Hydro Agri Porsgrunn, som nå heter Yara, er ilagt en bot på én million kroner for brudd på arbeidsmiljøloven. Bakgrunnen er en ulykke med ammoniakkgass der en mann mistet livet.

Flere personer ble i tillegg skadd, og 170 dyr døde eller måtte avlives i ulykken som skjedde i juli 2002. Nå har Arbeidstilsynet konkludert med at det var manglende sikkerhetstiltak som førte til store utslippet av ammoniakkgass, og Hydro er ilagt en bot på 1 million kroner.

Ulykken skjedde etter at en bonde hadde fått fylt en transporttank ved Hydros anlegg på Herøya. Tanken ble fylt med flytende ammoniakk, for så å bli transportert til gården. En slik tank skal ikke fylles mer enn 86,7 prosent ved 15 grader fordi væsken må ha rom til å utvide seg dersom temperaturen stiger. Tanken ble i dette tilfellet fylt nesten 100 prosent full. I løpet av de neste dagene steg temperaturen slik at ammoniakken utvidet seg, og lokket på tanken ble sprengt av. Dette førte til at giftig ammoniakkgass strømmet ut i omgivelsene.

En ansatt på gården omkom av forgiftning, og flere andre personer måtte behandles av lege. Gårdens besetning på 170 dyr døde eller måtte avlives. I tillegg oppsto betydelig materielle skader.

Forelegget med bot på 1 million kroner er gitt etter ordre fra Statsadvokatene i Vestfold og Telemark. Hydro har en femdagers frist på å avgjøre om de godtar forelegget.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere