RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Millioner av jobber forsvunnet

Foto: Karin Flølo (Firda.no)
Sist oppdatert:
Mandag gikk 300 jobber tapt i Høyanger.  - Vi har ikke sett det verste ennå, sier professor.

Mandag fikk 300 arbeidstakere i Høyanger-bedriften Fundo Wheels beskjed om at de snart ikke vil ha en arbeidsplass å gå til etter at bedriften ble slått konkurs.

LES SAKEN: - Fikk finanskrisen midt i trynet

- Det å undertegne styreprotokollen i dag er det tyngste jeg har gjort, sier hovedverneombud og styremedlem Henrik Fjeldsbø til firda.no.

Fundo Wheels begrunner konkursen med at finanskrisen har ført til at bilsalget stuper i USA.

USA er ikke bare finanskrisens mor, det er også det landet som sterkest har fått føle virkningene. Nå begynner arbeidsledighetstallene også å bli katastrofalt høye.

Ifølge en rapport fra DnB Nor Markets forsvant 524.000 jobber fra markedet i USA bare i desember. Det var det siste i rekken av blodrøde sysselsettingstall i 2008.

Mistet millioner
Bare det siste året har hele 2,6 millioner arbeidsplasser forsvunnet i USA. De siste månedene alene forsvant det 1,9 millioner jobber.

Det betyr at arbeidsledigheten er helt oppe I 7,2 prosent ved inngangen til 2009.

- Det er klart at finanskrisen er årsaken til denne økningen i arbeidsledigheten. I tillegg ville uansett konjunkturutviklingen bli svakere. Amerikanske husholdninger har lånt veldig mye og boligprisene har steget voldsomt. Nå må de tilbakebetale det, sier professor i makroøkonomi Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

Fallet er det største på ett år siden 1945 da USA måtte legge om fra krigs- til fredsøkonomi.

Norge følger
Her til lands har arbeidsledighetstallene vært langt unna det vi har sett i USA. I tredje kvartal var ledigheten på beskjedne 2,5 prosent.

LES OGSÅ: Her er de trygge jobbene

Næringslivstopper som konsernsjef Rune Bjerke i DnB NOR har imidlertid gjentatte ganger advart mot at virkningene av finanskrisen på realøkonomien ikke har slått inn for fullt i Norge enda.

Makroøkonomi-professor Steinar Holden tror Rune Bjerke har helt rett.

- Vi har definitivt ikke sett det verste av denne krisen ennå her til lands. Det vil ta tid før de mest alvorlige konsekvensene slår gjennom for fullt, sier Holden.

LES OGSÅ: Helsvart for 2009

Steinar Holden påpeker at når det går dårligere for USA, så vil det også påvirke norsk økonomi.

- En dominoeffekt
- Det er en sammenheng mellom børsen i USA og børsen i andre land. Går det dårlig i USA, så vil det også gå dårlig her. Det gir en direkte effekt for resten av verden. Det er en klar dominoeffekt, sier Holden.

Prognosene fra Statistisk sentralbyrå støtter synet. Den sier at ledigheten i Norge skal opp på 3,7 prosent før vi sender opp neste runde med nyttårsraketter. I 2010 er prognosen en ledighet på 4,6 prosent før den flater ut og reduseres til 4,5 prosent i 2011.

Det betyr at ledighetstallene flater ut før vi når nivåene for skrekkåret 1993, da arbeidsledigheten i Norge var på hele 6 prosent, men at vi begynner å nærme oss en situasjon der én av 20 arbeidstakere ikke har noen jobb å gå til.

LES MER ØKONOMI

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere