RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Millionsmell for Norges rikeste arving

(Frank Mohn AS)
Sist oppdatert:
Boligkollaps for Frederik Wilhelm Mohn (35).

Frederik Wilhelm Mohn (35), sønn av Trond Mohn, trakk seg i desember som administrerende direktør i Frank Mohn AS

Nå er det klart at han også er en av de største eierne i RomReal, et selskap som bygger boliger i Romania. Gjennom investeringsselskapet Perestroika eier han fire prosent av selskapet og sitter i dag på rundt 200.000 aksjer, skriver Estate Nyheter.

Det er uvvist når Mohn skal ha investert i RomReal, men i desember 2012 skal han ha eid 1,2 millioner aksjer i RomReal. Dette antallet ble senere minsket da selskapet var nødt til å foreta en ex spleis i 2012, der ti aksjer ble til en.

Hvis Mohn gikk inn da aksjen var på topp betalte han 69 millioner kroner for sin eierpost i RomReal. Dersom han gikk inn da aksjen var på sitt laveste gav han 13,2 millioner kroner for aksjene, ifølge avisens beregninger.

- Dette er ikke noe vi kommenterer i det hele tatt, sier styreformann i Perestroika, Tom Atle Torkildsen til avisen.

Dersom Estate Nyheter har truffet med sine estimater betyr det at Mohn i verste fall har et urealisert tap på vel 80 millioner kroner i selskapet. I beste fall skal tapet være på vel 24 millioner kroner.

Trakk seg etter børsalarm
I starten av november ble det startet en granskning av Frederik Mohns kjøp av aksjer i riggselskapet Songa Offshore.

Frederik Mohn var primærinnsider i selskapet, da han kjøpte aksjer for 17 millioner kroner. Den første handelsdagen etterpå meldte selskapet om et salg av en rigg, og aksjekursen spratt opp 12 prosent.

Dette fikk alarmen til å gå på Oslo Børs, som sendte en rapport til Finanstilsynet. Så i desember kom beskjeden om at han trakk seg.

- Frederik Wilhelm Mohn har med virkning fra 30. november 2012 valgt å fratre sin stilling som administrerende direktør i Frank Mohn AS. Bakgrunnen for hans oppsigelse er ulikt syn på strategien for selskapet fremover, var beskjeden.

Faren Trond sa at oppsigelsen kom overraskende.

- Oppsigelsen kom som lyn fra klar himmel på meg. Jeg visste ikke noe før styremøtet i dag, sa han til Bergens Tidene.

- Tapt store summer
I slutten av oktober var det medieoppslag om at Frederik hadde tapt enorme summer på børsen.

For et par måneder siden skrev Finansavisen at han har tapt 750 millioner kroner på spekulasjon.

I Songa alene skal han ha hatt et tap på mellom 540 og 790 millioner kroner. I Seabird skal han ha tapt rundt 60 millioner kroner, mens Acta-aksjene - nå Agasti Holdning - var ned 17 millioner kroner.

På spørsmål fra Bergensavisen om at finanspressen har skrevet om at han har tapt store beløp i finansmarkedet svarte Trond slik:

- Ja, det stemmer. Men han har hatt råd til det.

Før dette ble Frederik genierklært for sine investeringer.

Da Norwegian var helt på bunn i 2008 puttet han 30 millioner kroner inn i flyselskapet, noe som gjorde at han kunne bokføre en gevinst på 150 millioner kroner på investeringen.

Oppturen skal angivelig ha ført til at Mohn fikk smaken på finansmarkedene, noe som gjorde at han gikk tungt inn i selskaper som Songa Offshore, Seabrid Exploration og Acta.

Høyest inntekt i landet
Frederik W. Mohn tok i januar 2011 over som toppsjef i Frank Mohn AS etter sin far.

Trond Mohn, er mannen som hadde høyest inntekt i landet i fjor med 311,5 kroner. Han er også Bergens rikeste med en formue på 4,2 milliarder kroner. Ifølge ligningen betalte han 134 millioner kroner til fellesskapet i 2011.

Frederik Wilhelm Moen har en formue på svimlende 3,7 milliarder kroner, noe som plasserer han rett under faren over de rikeste i byen.

Selskapet leverer pumpeutsyr til shipping og offshore under varemerket Framo.

Under Wilhelm Mohns ledelse hadde selskapet et resultat i 2011 på 3,9 milliarder kroner, som var en stor økning i forhold til resultatet i 2010 på 1,2 milliarder.

Framo Engineering er kjent for sine «flerfaset» pumpesystemer til dypvannsbrønner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere