RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Millionstraff etter prissamarbeid

Sist oppdatert:
Anleggskonsernet Kruse Smith har fått et forelegg på to millioner kroner etter ulovlig prissamarbeid med blant annet NCC, Selmer Skanska og Veidekke. Nå står de andre for tur.

Ifølge førstestatsadvokat Elisabeth Roscher ved Økokrim har Kruse Smith godtatt forelegget. Forelegget består av to deler - en million kroner i bot, og 999.600 kroner i inndragning.

Saken har sitt utgangspunkt i byggingen av ilandføringsanlegget for gass ved Kollsnes utenfor Bergen. I april 1993 sendte Norske Shell ut en anbudsforespørsel i forbindelse med prosjektet «Troll Phase I».

Selmer Skanska AS, NCC Construction AS, Veidekke ASA, Reinertsen Anlegg AS og Kruse Smith AS bød på prosjektet. Partene ble enige om å betale en kompensasjon på en million kroner til de fire aktørene som ikke fikk prosjektet.

Etter å ha vunnet kontrakten - for 106 millioner kroner - betalte NCC Construction høsten 1994 tre av de andre selskapene i henhold til avtalen.

Ifølge Økokrim økte NCC sitt anbud med fire prosent for å få inndekning til å betale de tapende partene. Dette forholdet mener Økokrim påvirket prisen, og er dermed i strid med konkurranselovens paragraf 6.6.

I tillegg til prissamarbeidet, må Kruse Smith i forelegget svare for å ha forsøkt å dekke over prissamarbeidet med å utferdige to falske fakturaer.

Førstestatsadvokat Roscher sier til TV 2 Nettavisen at Økokrim nå jobber med påtaleavgjørelser overfor de andre selskapene. Disse vil komme i løpet av våren.

I tillegg er Selmer Skanska, Veidekke og NCC under etterforskning for ulovlig prissamarbeid i den såkalte «asfaltsaken».

TV 2 Nettavisen har ikke lykkes å komme i kontakt med Kruse Smith.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere