RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minstelønn for utlendinger i Vegvesenet

Sist oppdatert:
Statens vegvesen innfører et krav om at alle som utfører oppdrag for dem skal betale arbeiderne like mye.

Tiltaket skal hindre at utenlandske firma får kontrakter fordi de betaler svært lave lønninger.

Samtidig med at de nye EU-reglene om fri flyt av arbeidskraft ble innført 1. mai i år ble det iverksatt overgangsordninger. Det stilles krav om at arbeidere fra en rekke land skal lønnes etter norske forhold. Men for selskaper er det fritt fram å lønne sine ansatte etter hjemlandets tariffer dersom de vinner et norsk anbud. Dette blir det satt en stopper for i Vegvesenet.

– Vi vil sikre at det er likeverdige forhold på våre anleggsplasser, sier assisterende vegdirektør Kjell Bjørvig til Aftenposten.

Timesatsen skal ikke tariffestes, og den vil variere mellom forskjellige typer kontrakter. Men alle som arbeider innenfor samme type kontrakt skal tjene like mye, og lønnen vil ligge langt over nivået i de landene som har billigst arbeidskraft.

– Her må vi følge lønns- og tariffavtaler som norske arbeidere følger. Formålet med tiltaket er å sikre like arbeidsvilkår uavhengig av nasjonalitet, altså hindre det som til vanlig kalles "sosial dumping," sier Bjørvig.

Selskapstillitsvalgt Jens-Petter Hermansen i Mesta sier han ser meget positivt på Vegvesenets nye minstelønnskrav. For fagbevegelsen har dette vært en kampsak lenge, blant annet i Hermansens eget forbund, Norsk Arbeidsmandsforbund.

Norge har opplevd en kraftig økning i arbeidsinnvandring hittil i år. Utlendingsdirektoratet hadde per. 1. august i år utstedt over 19 000 førstegangs arbeidstillatelser bare til borgere fra de nye EU-landene. Rekordtallet tilsvarer en økning på 25 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere