RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Mistenkt for prisjuks

Analyseselskapet ECON mistenker kraftprodusenter for å ha manipulert kraftprisene, og ber nå Konkurransetilsynet og NVE se på ting som skjedde i markedet vinteren 2002-2003.

Børsprisen på kraft var skyhøy denne vinteren – over 80 øre per kilowatt-time, eksklusiv alle avgifter.

Flere har stilt spørsmålet om prisene var skrudd kunstig i været, skriver Aftenposten.

Berit Tennbakk, partner i ECON Analyse, er ikke i tvil:

– I noen tilfeller finner vi grunn til å anbefale at Konkurransetilsynet og NVE går nærmere inn på budgivningen til enkeltaktører i kraftmarkedet, sier hun.

Hver dag melder produsentene inn til den nordiske kraftbørsen hvor mye strøm de vil produsere det neste døgnet til ulike priser. Dette kalles budgivning i kraftmarkedet.

Tennbakk har ledet arbeidet med å lage et nytt verktøy som Konkurransetilsynet og Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) skal bruke for å overvåke kraftmarkedet. Formålet er å hindre at kraftprodusentene tapper vannet fra magasinene for å manipulere prisene og berike seg på bekostning av strømbrukerne.

– Dette kan for eksempel skje ved at store produsenter sparer på vannet og produserer mindre når etterspørselen er høy. Da drives prisen mye opp og kraftselskapene tjener ekstra på hele sin produksjon, sier Tennbakk.

Ifølge avdelingsdirektør Lasse Ekeberg i Konkurransetilsynet har de ingen umiddelbare planer om å gå nærmere inn i de tilfellene ECON omtaler. Men han utelukker ikke at det kan bli aktuelt senere.

– Vi retter heller blikket framover, sier Ekeberg til Aftenposten.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere