RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mobilskrot blir gullgruve

Sist oppdatert:
Har du en gammel mobiltelefon du ikke bruker? Nå kan du kaste den og dermed gi 50 kroner til de flodbølgerammede i Asia.

Det er mobilimportøren Dangaard Telecom som lover å gi 50 kroner til Plan Norge for hver mobiltelefon som samles inn.

Målet er å samle inn 100.000 telefoner. Innsamlingsaksjonen som nå starter gjennomføres i samarbeid med hele mobilbransjen i Norge.

Over 200 millioner
Hvis målet blir nådd, vil Plan Norge motta fem millioner kroner til sitt gjenoppbyggingsarbeid etter flodbølgekatastrofen i Asia.

Men det bør ikke være vanskelig å samle inn 100.000 telefoner. Mobilbransjen regner nemlig med at det ligger mellom fire og fem millioner gamle mobiltelefoner bortgjemt i folks skuffer og skap.

Skulle et så høyt antall telefoner bli samlet inn, skulle Dangaard i en ideell situasjon betalt Plan Norge over 200 millioner kroner. Men i den virkelige verden blir nok det litt vel mye penger for selskapet. Hva som skjer hvis målet på 100.000 telefoner passeres er derfor foreløpig uklart.

- Mobiltelefonene representerer et betydelig miljøproblem, men samtidig sitter folk på en «gullgruve» av stor betydning for gjenoppbyggingsarbeidet etter tsunamien. For hver gamle mobiltelefon som blir levert inn, helst med batteri og lader, får Plan 50 kroner, sier partner Otto Kalvø i Dangaard Telecom.

Kan levers over alt
Mobiltelefonene kan leveres hos 1500 forhandlere over hele landet. Motivasjonen til Dangaard Telecom er å sette fart i innsamlingen av mobiltelefoner. Selskapet er bekymret over at haugen med gamle telefoner vokser kontinuerlig.

Pengene som Plan Norge mottar fra innsamlingen skal brukes i oppbygningsarbeidet etter tsunamien i Sørøst- Asia

Generalsekretær i Plan Norge, Sandro Parmeggiani, har stor tro på kampanjen.

- Det norske folk har allerede bidratt svært mye etter at flodbølgen rammet. Å levere inn sin gamle mobiltelefon er imidlertid et tiltak som ikke koster «giveren» noe, men som betyr svært mye for de hundretusener av barn og voksne som lengter tilbake til en normal hverdag, sier Parmeggiani.

Skal bruke alt
Han lover at hver eneste femtilapp vil bli satt inn i gjenoppbygningsarbeidet.

- Plan er blitt tillagt mange oppgaver etter tsunamien. For eksempel skal vi bygge 1213 hus og 20 skoler i Sri Lanka, sørge for skolegang til barna i ti av leirene i Indonesia og gjenoppbygging av flere lokalsamfunn i India, sier Parmeggiani.

Nå oppfordrer han alle til å gå på «skattejakt» i skuffer og skap for å finne gamle mobiltelefoner.

Her ser du bilder fra Plan Norges arbeid i det katastroferammede området:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere