RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Momskuttet som forsvant

Sist oppdatert:
Ved årsskiftet ble matmomsen senket, men likevel steg matprisene i januar. - Underlig, mener eksperter. Hvor ble gevinsten av?

- Mye tyder på at momsendringene ikke har slått fullt ut. Det er underlig at prisene går opp i en situasjon der momsen kuttes. Det er grunn til å stille spørsmålstegn ved det, sier seniorøkonom Steinar Juel i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

I statsbudsjettet for 2005 bestemte regjeringen av matmomsen skulle kuttes fra 12 til 11 prosent. Dette for å lette situasjonen for for eksempel barnefamilier og lavtlønte.

Likevel steg matprisene med 0,1 prosent fra januar til desember, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Den underliggende prisveksten, det vil si matprisene uten moms på toppen, lå på 0,9 prosent, får TV 2 Nettavisen opplyst fra SSB.

Dette skjedde i en måned da det generelle prisnivået falt, til tross for at varer utenom mat har fått høyere moms.

Borte vekk
Momsgevinsten har med andre ord ikke endt opp hos forbrukerne, slik tanken opprinnelig var.

- Vi har absolutt justert for moms. Men tallet fra Statistisk sentralbyrå gjelder for hele bransjen, sier informsjonsdirektør Per Roskifte i NorgesGruppen overfor TV 2 Nettavisen.

Gevinst forsvinner i avgiftshopp
Informasjonssjef Jarle Hammerstad i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon mener prisstigningen ikke er høy nok til å ta på vei for.

- Vi reagerer ikke på prisoppgangen på matvarer, det ser normalt ut, gitt en underliggende prisvekst. Forbrukerne ser ikke mye til momsendringene så lenge regjeringen skrur opp avgifter på andre områder, sier Hammerstad til TV 2 Nettavisen.

HSH-sjefen mener veksten like gjerne kan skyldes toll- og avgiftsendringer for underleverandørene. Blant annet ble sukker- og sjokoladeavgiftene øket med 2,2 prosent.

I tillegg gjelder ofte leverandøravtalene fra år til år, slik at gevinsten kan ha havnet i matvareprodusentenes lommer.

Tidligere statistikk fra SSB viser at prisoppgangen på mat fra desember til januar i tidligere år havnet mellom 0,2 og 1 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere