RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Monopol gjør strømmen dyrere

Sist oppdatert:
Gamle forretningsmodeller gjør strømmen dyrere enn den behøver å være. Her er verstingene på nettleie.

De norske monopoliserte nettselskapene må få beholde noe av overskuddet de får, dersom de reduserer kostnadene sine.

Det konkluderer en rapport fra Norges Handelshøyskole ifølge VG.

Tall TV 2 hentet inn tidligere i uken viser at nettleien har steget med 13 prosent i snitt over det siste året. Dermed blir strømregningen dyrere, selv om forbrukerne har blitt flinkere til å spare.

Det er forretningsmodellen som presser prisene opp, og så lenge den beholdes er det dårlige utsikter for rimeligere strøm, mener NHH-professor Thore Johnsen.

Norske nettselskaper er monopoler som drives ut fra gamle økonomiske prinsipper, ikke ut fra normale forretningsprinsipper som presser kostnadene ned, fastslår Johnsen.

I rapporten konkluderes det at bransjen må legges om for å fungere normalt forretningsmessig.

- Nettselskapene fungerte jo i utgangspunktet etter en enkel idé: «OK - de kostnadene du har, de skal du få dekket. Pluss en rimelig avkastning.»

Så sjekket man på slutten av året om inntekten var større enn man trengte og betalte overskuddet tilbake til kunden. Eller, om selskapet hadde brukt mer, så fikk man legge på prisen, påpeker Johnsen overfor avisen.

Fredag stiller direktør Steinar Bysveen i Energibedriftenes Landsforening på nett-treff i TV 2 Nettavisen. Send inn ditt spørsmål her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere