RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mulig skattebombe i Opticom

Sist oppdatert:
Opticom opplyser om et skattekrav i millionklassen mot to utenlandske styremedlemmer. Trolig gjelder det Robert Keith og Thomas Fussell. Anders Eckhoff vil ikke kommentere om Opticom vil ta pant i engelskemennenes opsjoner i selskapet.

Norske skattemyndigheter har et krav rettet mot de tidligere styremedlemmene Robert Keith og Thomas Fussell.

- Jeg har ingen kommentar, er alt Keith ønsker å si til TV 2 Nettavisen.

I en børsmelding opplyser Opticom, uten å nevne hvilke tidligere styremedlemmer, at kravet er på 100 millioner kroner. Hvis styremedlemenne ikke klarer å gjøre opp for seg, må Opticom punge ut.

Orientert for noen dager siden
- Vi ble orientert for noen dager siden at man hadde fått avslag på å få utsatt betalingsfristen, sier styreformann Anders Eckhoff i Opticom til TV 2 Nettavisen.

- Tror du at dere må ut med pengene?

- Kravet er primært mot de tidligere styremedlemmene og sekundært mot selskapet. Men det er et faktum at de har søkt om betalingsutsettelse, og det er et faktum at de bor i utlandet. Da kan det være lettere for myndighetene å gå på selskapet i Norge, sier Eckhoff.

- Er kravet reelt?

- Vi har ikke tatt stilling til innholdet om kravet kan føre frem eller ikke, sier Eckhoff.

Pant i opsjoner?
- Vil dere ta pant i de forhendværende styremedlemmers opsjoner i Opticom?

- Det har jeg ingen kommentar til, avslutter Eckhoff.

Tidligere styreformann Thomas Fussell og Robert Keith utøvet rett i forkant av generalforsamlingen 118.750 opsjoner hver. Men fortsatt har Fussell og Keith igjen 456.250 opsjoner i selskapet.

Trolig kan engelskmennene se langt etter å utøve dem så lenge «piratene» kontrollerer Opticom-styret.

Opticom har fredag formiddag sendt ut følgende børsmelding:

«Som opplyst i tidligere års- og kvartalsrapporter ble et bokettersyn i Opticom ASA påbegynt i 2001. Den 9. august 2005 fattet ligningsnemnda et vedtak i saken som går ut på at to av de utenlandske styremedlemmenes inntektsgrunnlag, for så vidt gjelder ytelser fra Opticom ASA, skal økes betydelig, og det ilegges også tilleggsskatt og renter.

Grunnlaget for ligningsnemndas vedtak er bestridt av styremedlemmene og vedtaket er påklaget til overligningsnemnda.

Vedtaket gjelder opsjoner tildelt fra Opticom ASA, og om fordelen ved disse skal beskattes i Norge.

Skattemyndighetene har lagt til grunn at beskatning skal skje på grunnlag av at disse opsjoner skal anses for å være styrehonorar.

Uavhengig av den foreliggende klagen, forfalt skattekravet mot styremedlemmene til betaling 31. oktober 2005, og forsøk på å få utsatt betalingsfristen har ikke ført frem.

Etter skattebetalingsloven har selskapet et ansvar for den skatten som ilignes utenlandsk styremedlem.

Det er på det rene at skattekravet per dags dato er ikke betalt. Dersom ansvar mot selskapet blir gjort gjeldende etter skattebetalingsloven, vil dette innebære at selskapet må innbetale eller stille sikkerhet for et beløp på ca 100 millioner kroner. Hvorvidt dette endelig belastes selskapet vil ikke bli avgjort før skattesaken er rettskraftig avgjort eller styremedlemmene innbetaler skattekravet.

For et tredje utenlandsk styremedlem foreligger det ikke noe vedtak i ligningsnemnda, men en innstilling til ligningsnemndsvedtak om at inntektsgrunnlaget skal økes med et svært betydelig beløp, hvorav deler av dette beløpet kan henføres til ytelser fra Opticom ASA.

Dersom ligningsmyndighetene når frem med sitt syn om økt inntektsgrunnlag for de tre styremedlemmene, vil det for selskapet i tillegg kunne oppstå spørsmål om arbeidsgiveravgift knyttet til de samme beløpene.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere