RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
ved, brensel, fyring,
ved, brensel, fyring, (Foto: Erlend Aas/SCANPIX)

Mye å spare på rett vedfyring

Mange velger å fyre med ved i stedet for dyre kilowattimer. Prisene varierer imidlertid kraftig avhengig av hvor du handler og hvilken type ved du kjøper.

– Prisene på ved varierer mye fra sted til sted og i forhold til hvor du kjøper veden. Prisen er også avhengig av hvor mye du kjøper, forteller kundebehandler Anne Lise Espegaard i Norsk Ved til nyhetsbyrået Newswire.

Den aller billigste veden får du kjøpt i Nord-Norge. Her ligger prisen på 1475 kroner per favn, mens landsgjennomsnittet er på 1631 kroner, viser en fersk markedsundersøkelse utført av Norsk Ved. Dyrest er det på Østlandet, der det koster 1878 kroner for en favn ved.

Espegaard påpeker også at det selvsagt er ulik effekt av de ulike vedsortene.

– Rogn er den tretypen som gir maksimal brennverdi, men vi ser likevel at det er bjørkeved som selger mest, sier Espegaard.

Statens foretak for energiomlegging, Enova, anbefaler folk å fyre med ved i rentbrennende ovner.

– Vi syns vedfyring er et godt og nyttig alternativ i disse dager. Vi anbefaler folk å bytte til rentbrennende vedovner – både fordi det gir bedre effekt og fordi det forurenser mindre, sier seniorrådgiver Anne Guri Selnæs hos Enova.

Ifølge Enova varierer prisen på den varmen du får ved vedfyring fra under 50 øre/kWh, dersom du kjøper i store kvanta og brenner i rentbrennende ovn, til over 2 kroner/kWh dersom du kjøper veden på en bensinstasjon og har en gammel vedovn. Dersom man kjøper ved fra en vanlig sekkeforhandler på Østlandet og har en rentbrennende vedovn, er prisen på utnyttet varme 69 øre /kWh. Gjennomsnittsprisen på strøm er cirka 75 øre/kWh.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere