RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå blir strømmen billigere

Nå blir kilowattimene billigere. 26 strømleverandører varsler nå endringer i strømprisen – så godt som samtlige lokker med priskutt. Sjekk de billigste her.

Strømprisene ut til deg og meg er på vei ned igjen. I løpet av den siste uken har 26 strømleverandører varslet prisnedgang.

Tall fra Konkurransetilsynet viser at snittprisen blant strømleverandørene falt til 30,8 øre per kilowattime mandag. Det er den laveste prisen hittil i år.

- Bakgrunnen er en nedgang i prisene på kraftbørsen. Vi går inn i en periode, hvor det normalt kommer økt tilsig fra snøsmelting, og i tillegg viser værvarsel at vi har nedbør i vente, sier markedsdirektør i Hydro Texaco, Iren Aanonsen, til TV 2 Nettavisen.

Fra 30,4 øre
Hydro Texaco har varslet at de vil senke prisen med 1 øre til 30,8 øre per kilowattime fra og med 17. mai.

Flere andre har meldt fra om tilsvarende endringer i samme tidsrom. Den rimeligste strømmen i markedet nå selges for 30,4 øre per kilowattime. Også Fjordkraft har varslet prisnedgang.

- Vi senker prisene med bakgrunn i utviklingen i markedet og konkurransesituasjonen. Våte værvarsler gjør at vi håper og tror på noe prisnedgang ut over sommeren, sier informasjonssjef Fjordkraft Jeanne K.Tjomsland til TV 2 Nettavisen.

Frykter prishopp
Men selv om prisene normalt skal falle ut over våren, er bransjen slett ikke sikker på at nedgangen vil vedvare.

- På kort sikt ser det greit ut, men hvis vi ser litt lengre fram er usikkerheten stor. Prisene i markedet tyder på at vi kan få en veldig dyr vinter igjen, med mindre vi får veldig bra med regn på de rette plassene i løpet av sommeren og vinteren, sier Aanonsen.

På den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool ble det notert ny prisbunn for året fredag da spotprisen falt til 17,7 øre per kilowattime. Mandag er prisen opp til 23,4 øre igjen.

Normalt stiger prisene på ukesdager, så utslaget mandag er langt fra så kraftig som tallene skulle tilsi. Tendensen den siste uken har vært priser mellom 22 til 24 øre per kilowattime. Strømleverandørene legger så på en margin og i tillegg kommer moms. Med en spotpris på 22 øre blir prisen med moms 27,3 øre.

Prisoppgang fra august
Terminkontraktene som gjenspeiler markedets prisforventninger viser samtidig at aktørene tror prisene vil holde seg stabile de neste månedene. Fra august er det ventet prisoppgang, og deretter skal prisene stige ut over vinteren.

- Vi har et utgangspunkt som ikke er ulikt det vi hadde før krisevinteren 2002. Det blir spennende å se utviklingen framover, sier Aanonsen.

Marit Ursin, daglig leder Shell Strøm, sier hun tror den neste måneden vil bli utslagsgivende for prisutviklingen.

- Vi er usikre på hvordan det vil utvikle seg fremover. Det ventes at en del kjernekraftverk i Sverige vil bli tatt ned den nærmeste tiden, og det kan gi prisutsalg. Ellers er den generelle situasjonen fortsatt uavklart, så været vil bli avgjørende, sier Ursin til TV 2 Nettavisen.

Sjekk de billigste
Prisene gjelder strøm til standard variabel pris og inkluderer moms og fastbeløp. Nettleie og elavgift kommer i tillegg.

Strømleverandør

Effektiv pris

Årsavgift

Total Energi

30,4 øre

Nei

Hydro Texaco

30,8 øre

Nei

SKS Kraftsalg

30,88 øre

Nei

Gudbrandsdal Energi

31,00 øre

Nei

Shell

31,75 øre

Nei

Fjordkraft

31,86 øre

kr 288

Ustekveikja Energi

31,87 øre

kr 150

NorgesEnergi

31,89 øre

Nei

Eidsiva Energi

31,95 øre

kr 300

Telinet Energi

31,95 øre

kr 300

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere