RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Penger sedler kroner krone seddel
Penger sedler kroner krone seddel (DNB)

Nå eller etter nyttår? Tusenvis av nordmenn kan tabbe seg ut

Sist oppdatert:
Mange vil tape hundretusener på å vente med å gi arv til etter nyttår - andre vil tape hundretusener på å gjøre det nå.

Først endret regjeringen Stoltenberg arve- og skattereglene, så få uker senere, endres reglene igjen av Solberg-regjeringen.

- Resultatet er at de færreste i øyeblikket har full oversikt over konsekvensene, sier advokat i Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening Per-Ole Hegdahl til Nettavisen NA24.

Han og hans kolleger har jobbet på spreng for å beregne konsekvensene for de mange titutener nordmenn som overfører arv årlig.

Disse kan spare hundretusener på å motta arv før nyttår:
For mange vil det lønne seg å snu seg raskt rundt og dele ut forskudd på arv, spesielt hvis dette har vært aktuelt å gjøre innen få år uansett.

Spørsmålet er ganske enkelt om arveavgiften vil være lavere enn den latente skatten som oppstår ved arv fra neste år av. Denne vurderingen gjelder alle personlige skattytere som eier eiendom enten direkte eller gjennom sitt enkeltpersonforetak (ikke for selskaper). I praksis er det særlig bønder, eiendomsutviklere- og investorer samt andre næringer med betydelig eiendomsmasse, og enkeltpersoner som har kjøpt en eller flere utleieboliger som rammes.

Hvis for eksempel foreldrene har en utleiebolig som har en inngangsverdi på 1 million kroner, og har en markedsverdi på 2,5 millioner kroner, vil den latente skatten fra 2014 være 405.000 kroner (27 prosent av 1,5 millioner kroner).

Arveavgiften vil være 189.000 kroner, hvis arve/gavemottakeren ikke har mottatt annen arv tidligere. For livsarvinger er den maksimale avgiften 10 prosent, det vil 250.000 kroner her.

- Dette betyr at ved å betale arveavgift i år blir denne 216.000 kroner lavere enn den latente skatten. Eventuelt 155.000 kroner lavere ved maksimal arveavgift, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen. På nettstedet smartepenger.no har han laget en oppdatert kalkulator som beregner altså arveavgiften som vil påløpe i år, og skatten man vil få ved salg av objektet etter årsskiftet. Her er kalkulatoren.

Oppskrivningsadgangen etter nyttår gjør det lønnsomt å betale arveavgift nå
- Dersom arv eller gave gjelder aksjer, næringsvirksomhet med eiendom eller betydelige driftsmidler eller bolig eller fritidsbolig som ikke kan selges skattefritt på dødsfallstidspunktet, vil det på grunn av at oppskrivingsadgangen også bortfaller i forbindelse med fjerningen av arveavgiften, være fordelaktig å overføre verdiene før 31.12.2013, betale arveavgift med marginal sats 10 prosent for rett nedadgående linje, og på denne måten få rett til å oppskrive verdiene. Oppskrivingen innebærer at arving må betale 10 prosent i arveavgift på markedsverdien av objektet som overføres. For arvingen er dette gunstig, nettopp fordi ved et senere salg, så fastsettes inngangsverdien på objektet til det grunnlaget som ble lagt til grunn for arveavgiften. Objekter som selges blir nemlig gevinstbeskattet med 28 prosent, sier Hegdahl.

Eksempel med dagens regler
Far kjøpte en leilighet for to millioner kroner i 1990 som kan overføres barn eller barnebarn i dag. Leiligheten er en såkalt utleiebolig og kan ikke selges skattefritt. Dersom boligen overføres til barn eller barnebarn i dag skal det svares arveavgift med seks prosents av arv mellom 470.000 og kr 800 000 kroner og ti prosent av overskytende. Legger vi til grunn at leiligheten har en verdi på fire millioner kroner blir avgift lik: kr 19.800 + 120.000 = 279.600 (forutsatt at mor og far eier leiligheten sammen og gir gaven til ett barn).

Dersom arvingen ønsker å selge leiligheten blir gevinstbeskatningen 28 prosent av differansen mellom utgangsverdi og inngangsverdi lik 0 i dette tilfelle da inngangsverdien skal settes til samme verdi som er lagt til grunn for arveavgiften og salgssum var fire millioner.

Etter 1.1.2014 vil regnestykket i eksempelet bli som følger:
Arveavgiften er fjernet = 0 arveavgift. MEN, inngangsverdien til far «arves» nå at arvingen, hvilket innebære at ved salg så må arvingen legge fars inngangsverdi til grunn = 2 MNOK i 1990. Ved salg for kr 4 MNOK gir dette en skattepliktig gevinst med 2MNOK (4 MNOK – 2 MNOK = 2 MNOK) som skal skattlegges med 28% skatt = 2 MNOK x 28% = 560.000 i skatt.

Eksempelet viser at fjerning av arveavgiften med derpå følgende fjerning av oppskrivingsadgangen og innføring av kontinuitetsregler gir en mer avgift/skatt ved salg lik kr 280.400 (kr 560.000 – kr 279.600 = 280.400).

Merk at fjerning av arveavgift kan gi merkostnader primært for de som er i posisjon til å arve fast eiendom som har vært gjenstand for verdistigning, enten eiendommen har vært eid i næring (EPF), eller at eiendommen (typisk sekundærbolig som leies ut, eller mindre næringslokaler som leies) har vært eid av privat person. Merkostnaden for gavemottaker/arving som eventuelt mottar arv/gave etter 31.12 kommer når han eller henne selger det mottatte objektet fordi gavemottaker/arving da også arver givers inngangsverdi. På denne måten økes den skattepliktige gevinsten som igjen blir beskattet med 28% skatt. For denne gruppen kan det være svært lønnsomt å overføre eiendom før arveavgiftsreglene fjernes (f.o.m. 1.1.2014). Dette for å kunne nyte godt av dagens regler med rett til å oppskrive eiendommen, svare arveavgift av verdien som overføres, for deretter å nyte godt av den oppskrevne verdien ved et senere salg med påfølgende beregning av skattepliktig gevinst.

- For å si det litt enkelt: Besitter du fast eiendom som ikke kan selges skattefritt og som er tenkt overført til neste generasjon og senere skal realiseres. Da bør du overføre eiendommen før 31.12 under forutsetning av at neste generasjon ikke tar eiendommen i bruk og på denne måten likevel kan selge eiendommen skattefritt, sier Hegdahl.

Disse kan spare hundretusener på å vente til etter nyttår
- Et godt råd til de som besitter formuesverdier som overstiger fribeløpene i arveavgiften og som kan selges skattefritt grunnet botid eller eiertid, er å ikke gi gave eller dø før 31.12.2014. Dette fordi arveavgiften nå er bebudet fjernet fra 1.1.2014, sier Hegdahl og legger til:

- For noen vil det lønne seg å gi forskudd på arv før arveavgiftsreglene fjernes, for andre vil det lønne seg å vente til de nye regler er på plass. Et godt råd kan være å rådføre seg for å finne ut av hva som er gunstig for deg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere