RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå er det full lånefest

Sist oppdatert:
Ola og Kari lar seg friste av den rekordlave renta, og tar opp lån som aldri før, sier ferske tall fra Norges Bank. - Dette bør gi Gjedrem kattepine, sier ekspertene.

Kredittindikatoren, som angir gjeldsveksten i Norge, viste en oppgang på 7,4 prosent i desember.

Det viser tall Norges Bank la fram mandag.

I november var veksten 7,1 prosent. Kredittindikatoren består både av tall fra norske bedrifter, kommuner og husholdninger. Og det er særlig husholdningene som trekker opp i desember.

- Overraskende sterkt
- Det viser en overraskende sterk vekst, og det er helt klart husholdningene som trekker opp her. Gjeldsveksten for folk flest har tatt seg veldig bra opp siden forrige sommer, sier analysesjef i Nordea Markets, Erik Bruce, til TV 2 Nettavisen.

Husholdningenes årlige gjeldsvekst steg fra 10,8 til 11,3 prosent fra november til desember.

- Det er en god refleksjon på tempoet i boligmarkedet, som helt klart er i ferd med å ta seg opp. Det er heller ikke overraskende at folk benytter seg av muligheten til å ta opp større lån etter det kraftige rentefallet, sier Bruce.

- Setter Gjedrem i kattepine
Bruce tror ikke dagens tall vil påvirke Norges Banks rentesetting i særlig grad. Det er ikke sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank enig i. Han mener de overraskende sterke tallene setter sentralbanksjef Svein Gjedrem i en kattepine.

- Vi mener klart at disse tallene setter Norges Bank i en kattepine foran neste rentemøte. Ytterligere stimulans til boligmarkedet virker i beste fall risikofylt, skriver Jullum i en kommentar.

Bedriftene kvitter seg med gjeld
Mens husholdningene øker gjelden kraftig, går norske bedrifter motsatt vei. Her er gjelden på vei ned. I november sank gjelden med 0,2 prosent, i desember økte fallet til 0,8 prosent.

- Jeg tror det reflekterer to ting. For det første er det veldig lav etterspørsel i industrien, på den andre siden tror jeg en del bedrifter gjør det noe bedre og bruker inntektene til å betale ned gjeld, sier Bruce.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere