RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå jobber vi gratis

Usikre tider på jobbmarkedet gjør at nordmenn nå jobber gratis som aldri før. Ubetalt overtid blir stadig mer vanlig.

Arbeidstakere utfører stadig mer ubetalt overtid, ifølge forsker. Det er allerede slik at heltidsansatte ikke får lønn for hver femte overtidstime, skriver Dagsavisen.

Årlige undersøkelser gjennomført av Statistisk sentralbyrå siden 1996, viser at mellom 21 og 25 prosent av overtidstimene blir utført uten at arbeidstakerne får noe igjen for dette. Tallene gjelder for heltidsansatte.

- Fram til om lag 1990 trodde de fleste at de hadde en trygg jobb så lenge de selv ønsket, men plutselig begynte folk å ryke ut fra både private og offentlige bedrifter, sier Thoralf Qvale ved Arbeidsforskningsinstituttet.

Tall viser at mens 58 prosent av timene ble kompensert med lønn i årets andre kvartal, ble 21 prosent av timene tatt ut som avspasering. 21 prosent av timene førte ikke til noen form for kompensasjon.

Totalt sett tilsvarer overtiden 57.000 årsverk, eller 4,3 prosent av alle årsverk utført av heltidsansatte.

- De dårlige tidene førte til nedbemanninger i store deler av arbeidslivet. Bedriftene som overlevde, har siden fått flere oppdrag igjen, uten at dette har ført til en tilsvarende oppbemanning. Dette betyr at mange bedrifter i dag jobber med vesentlig færre ansatte enn de gjorde før, påpeker Qvale.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere

Mest lest