RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå kommer e-signatur

Sist oppdatert:
Snart slipper du å stå i kø for å få nytt pass eller førerkort. I stedet kan du kjapt og enkelt bestille det på internett.

Moderniseringsminister Morten Meyer (bildet) lover nemlig å få på plass digital signatur til våren.

Digital signatur gjør at du sikkert kan legitimere deg over internett. Dermed kan du signere avtaler, bestille pass og førerkort og andre ting du ellers måtte traske ned på ett eller annet offentlig kontor for å få gjort. Det skriver dn.no.

Innføringen av dette vil bety en enorm innsparing for offentlig sektor, og også næringslivet jubler. De slipper nå å bruke uendelig med tid på å fylle ut skjemaer til det offentlige.

Det har vært snakk om digital signatur lenge, men uenighet om standarder og manglende politisk vilje har hindret en endelig løsning. Men våren 2005 skal alt være klart for å ta ett skritt nærmere det skjemafrie samfunn.

I følge dn.no har satsningen så langt kostet omlag 4,6 millioner kroner, og staten har punget ut med rundt 1,6 millioner. Resten av beløpet er hentet inn fra de 14 private aktørene som er med på satsningen. Nå blir det forhandlet om en utvidelse av prosjektrammen for å få ferdigstilt satsningen.

Nå lover moderniseringsminister Morten Meyer at elektronisk signatur kommer våren 2005, og viser frem prosjektet som muliggjør en felles nasjonal standard - et privat-offentlig samarbeid om elektronisk ID og signatur (SEID).

- Det står hverken på penger eller teknologi, men på politisk beslutningsvilje. Nå kan jeg love at viljen er der, vi kan ikke la en så åpenbar mulighet til forenkling gå fra oss, sier Meyer til avisen.

Blant de private aktørene har blant annet IBM, Microsoft, Telenor, NetCom, Buypass og Posten vært blant deltakerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere