RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå låner vi opp til pipa

Sist oppdatert:
Ola og Kari lar seg friste av den rekordlave renta og tar opp store boliglån, viser ferske tall. Ekspertene frykter at vi tar oss vann over hodet.

Norges Bank la i dag fram tall som viser at kredittveksten blant husholdningene er på vei opp.

Den såkalte kredittindikatoren (K2) har vokst med 10,7 prosent for husholdningene over de siste tolv månedene fram til utgangen av oktober. Det var betydelig over nivået sist måned.

- Det var en uventet kraftig oppgang. Tallet viser en klar oppadgående trend for husholdningene. Det er tydelig at rentekuttene nå øker lånelysten blant folk flest, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

- Foruroligende høyt
Sist måned viste tilsvarende tall en oppgang på 10,2 prosent. Det var på forhånd ventet en videre vekst, men at denne skulle begrense seg til 10,3 prosent. Tallet viser at folk nå tar opp større lån til bolig- og bilkjøp, samt at opptaket av andre forbrukslån blir større.

- Det er foruroligende. Det som er faren nå er at folk tilpasser seg det lave rentenivået og påtar seg forpliktelser basert på at det rentenivået skal holde seg, sier Bruce.

- Vil øke videre
Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB sier at den kraftige økningen i utlånsveksten er naturlig sett i lys av oppgangen i boligprisene. Trolig vil tendensen vedvare de kommende månedene, mener han.

- Det mest sannsylige er at den vil trekke videre opp de neste månedene, sier Dørum.

Markedet reagerte med å sende rentene opp etter at tallet ble kunngjort klokken 10 mandag. Bruce tror likevel ikke den kraftige låneveksten vil endre rentesynet til Norges Bank.

Flat vekst totalt
Tallene fra Norges Bank viser samtidig at kredittveksten samlet holder seg stabil, når bedriftenes og kommunenes låneopptak er medregnet.

Samlet vokste kredittindikatoren med 7,7 prosent de siste tolv månedene fram til utgangen av oktober, det samme som fram til utgangen av september.

Blant bedriftene gikk imidlertid kredittveksten ned. Fram til utgangen av oktober var den på 1,3 prosent, ned fra 2,1 prosent fram til utgangen av måneden før.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere