RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå skal renta opp

Sist oppdatert:
Rentebunnen er nådd. Kun en av ti makroeksperter har tro på nytt rentekutt neste uke. Og fra høsten vil renta begynne å stige igjen. Se spådommene her.

Selv om Gjedrem har åpnet for et nytt kutt, vil han trolig nøye seg med dagens nivå på 1,75 prosent.

I en rundspørring foretatt av TV 2 Nettavisen svarer en klar majoritet av de største norske analysehusene at rentebunnen trolig er nådd.

Ni av ti tror på flat rente
Ni av ti makroøkonomer svarer at renta vil forbli 1,75 prosent etter neste ukes hovedstyremøte i Norges Bank. Fra høsten av skal renta begynne å stige igjen. Halvparten av de spurte tror styringsrenta vil gå over 2 prosent igjen i løpet av året.

Aktørene i markedet er heller ikke i tvil. Rentemarkedet som har vært langt mer optimistiske på lånetagernes vegne enn analytikerne det siste året, har snudd i troen på renteutviklingen den siste måneden. Tidligere var det priset inn kutt til 1,5 prosent – nå tror markedet at bunnen er nådd.

En tror på kutt
Gårsdagens inflasjonstall fra Statistisk sentralbyrå viste at kjerneinflasjonen øker mer enn ventet. Mens februartallene viste prisnedgang på årsbasis, slo SSB-tallene onsdag fast at prisene har økt med 0,3 prosent de siste 12 månedene.

Kun ett analysehus har tro på at det kan komme rentekutt neste onsdag. Sjeføkonom Knut Anton Mork har ikke endret synspunkt etter SSB-tallene.

- Prisveksten var høyere enn ventet. Men overraskelsene kom ikke der hvor veksten har blitt trykket nedover de siste månedene. Importprisene utvikler seg fortsatt svakt, mens den innenlandske veksten har blitt bedret. I tillegg vil jeg si at vi nå har hatt tre måneder med negative overraskelser, og man skal ikke se seg blind på en positiv måned, sier han til TV 2 Nettavisen.

Nordea Markets og DnB NOR Markets trodde begge inntil i går at renta ville bli kuttet med 0,25 prosentpoeng 21. april. Tallene har gjort at de tror Gjedrem vil avvente.

- Prisveksten er et godt argument for å holde renta uendret, men samtidig beholde easing bias slik at man gir seg selv spillerom og tid til å se om prisene virkelig er på vei opp, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Samtidig trekker han fram valutamarkedet som avgjørende for utviklingen fremover. Den norske krona styrket seg markert da SSB-tallene ble kjent klokken 10 tirsdag.

Utslagene på valutasiden har også vært markerte den siste tiden. Kronekursen har styrket seg betraktelig siden bunnen ble nådd tidlig i februar. Da sto krona i 8,85 mot euroen. Nå handles en euro for rett under 8,40 kroner. Gjedrem har ikke lagt skjul på at utviklingen i valutamarkedet har vært vektlagt i sentralbankens rentebeslutninger.

Skulle krona fortsette den sterke tendensen kan Gjedrem bli tvunget til ytterligere rentekutt.

Og selv om flertallet tror rentebunnen er nådd, er graden av sikkerhet så som så.Samtidig tror nemlig åtte av de ti spurte at Gjedrem vil opprettholde grunnholdningen på såkalt «easing bias» som tilsier at et nytt rentekutt vil være den mest sannsynlige utviklingen framover.

Fra 1,5 til 2,75 prosent
Det er større sprik i oppfatningene om hvor renta vil ligge ved årsskiftet. Mens Handelsbanken tror på en rentebunn på 1,50 prosent, mener First Securities at renta skal opp til 2,75 prosent.

- Det er basert på at jeg tror vi kommer til å se renteøkninger i USA i løpet av høsten, og at norsk økonomi klarer seg bra og at vi ikke trenger å ha historiens laveste rente, sier sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, til TV 2 Nettavisen.

Rentespådommene

Analysehus

Rente 21. april

Grunnholdning april

Rente 31.12.2004

Nordea Markets

1,75 %

Easing

1,75 %

DnB NOR Markets

1,75 %

Easing

1,50 %

Handelsbanken

1,50 %*

Nøytral

1,50 %

First Securities

1,75 %

Easing

2,75 %

Fokus Bank

1,75 %

Easing

2,25 %

Pareto Securities

1,75 %

Easing

2,50 %

Sparebank 1 Gr.

1,75 %

Easing

2,25 - 2,50 %

Sparebanken Møre

1,75 %

Easing

2,75 %

Alfred Berg

1,75 %

Easing

1,75 %

Terra Fonds

1,75 %

Nøytral

1,75 %

Prognosene er hentet inn 13. februar. TV 2 Nettavisen tar forbehold for endringer. * - Handelsbanken holder et rentekutt på 25 punkter som 60 prosent sannsynlig, men er usikker på om det kommer i april eller mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere