RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå stiger fastrentene

Sist oppdatert:
Vurderer du å binde fastrenten, bør du slå til i løpet av få timer. De siste dagene har nemlig markedsrentene steget markant, og bankene følger etter.

Norges Bank-sjef Svein Gjedrem signaliserte i sin årstale forrige torsdag at renteoppgangen vil komme tidligere enn markedet hadde antatt.

Like etter talen hoppet markedsrentene kraftig i været, og boliglånsrentene følger hakk i hæl.

Svært sannsynlig renteoppgang
- Vi gjør en vurdering i løpet av dagen om vi skal sette opp fastrentene på boliglån. Det er svært sannsynlig at de endres hvis renteutviklingen i markedet fortsetter opp, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad i DnB NOR til TV 2 Nettavisen.

Sist endring gjorde banken 11. februar, da tre års-rente lå på 3,85 prosent for boliglån innen 60 prosent av kjøpesummen. Tilsvarende fem års-rente lå på 4,30 prosent.

Nordea justerer på sin side fastrentene hver dag i forhold til utviklingen i markedet. Det vil si at de allerede har skrudd opp sine tilbud i forhold til oppgangen på fredag.

- Prisen vil hver dag avspeile markedets renter. Hvis de lange rentene går opp ute, vil det også gå opp for våre kunder, sier informasjonsansvarlig Tore Westhrin i Nordea til TV 2 Nettavisen.

Hopp i markedsrentene
Ifølge sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets har rentene i markedet steget med mellom 0,25 og 0,4 prosentpoeng siden torsdag.

Dermed kan det være duket for tilsvarende oppgang i fastrentene.

- De fleste mener nå at den første rentehevingen fra Norges Bank kommer et kvartal tidligere. Vi vurderer å endre vår prognose fra september til juni, sier Bruce til TV 2 Nettavisen.

Markedets forventningene om rentenivået i slutten av desember lå i forkant av talen på 2,4 prosent. Like etter at Gjedrem var ferdig med sine økonomiske vurderinger, steg forventingen til 2,7 prosent. I dag har anslaget steget videre til 2,8 prosent.

Rentene bankene benytter seg i mellom har steget fra 2,9 prosent til 3,2 prosent på tre års-basis, og fra 3,4 prosent til 3,7 prosent på fem år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere