RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nå stopper hele olje-Norge

Sist oppdatert:
Rederiforbundet vil for enhver pris ha slutt på den fire måneder lange riggstreiken. All olje- og gassproduksjon stopper opp. Pris: 1,2 milliarder per dag.

Helt siden i sommer har riggansatte organisert av Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) streiket. Rederiforbundet svarte med en begrenset lockout, men fortsatt har det ikke vært noen bevegelse i den fastlåste konflikten.

Hele olje-Norge stopper opp

Nå trappes riggkonflikten opp for alvor. Fra mandag 8. november klokka 24.00 tar Norges Rederiforbund 94 offshoreservicefartøyer og bøyelastere på norsk sokkel ut i lockout. En uke seinere vil all produksjon av olje og gass på norsk sokkel ha stoppet opp.

Det vil i så fall påføre oljeselskaper, leverandører og staten et smertelig tap. Med dagens skyhøye priser produserer vi nå olje for 1 milliard kroner per dag. I tillegg kommer gassproduksjonen, som daglig gir inntekter på rundt regnet 200 millioner.

På toppen vil en produksjonsstans kunne stanse pågående utbyggings- og vedlikeholdsarbeider, med de tapene det innebærer.

Vil skape splid

- Konflikten, som hittil har kostet det norske samfunnet langt over en milliard kroner, er helt fastlåst. En liten gruppe, som representerer mindre enn 20 prosent av de ansatte, har satt hele næringen under press for å tvinge gjennom krav de vet Norges Rederiforbund ikke kan etterkomme uten å svekke bedriftenes konkurransekraft betydelig, administrerende direktør Marianne Lie i Rederiforbundet.

Lie legger ikke skjul på at Rederiforbundet forøker å splitte arbeiderne som er organisert i OFS. Mer enn 2 000 OFS-medlemmer som arbeider på produksjonsplattformene, vil bli permitterte når oljeproduksjonen stoppes. Nå håper arbeidsgiverne at OFS-organiserte på produksjonsplattformene presser de rigg-ansatte til å avblåse streiken.

Sympatilockouten omfatter rundt 2 500 arbeidstakere fra Det norske maskinistforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Sjømannsforbund. I tillegg tas ytterligere 350 OFS-organiserte på riggene ut i lockout.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere