RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Thomas Bjørnflaten / SCANPIX)

Nagell-Erichsen skuffet og lettet

Sist oppdatert:
Innsidedømte Einar C. Nagell-Erichsen må i fengsel. Han er både skuffet og lettet etter at saken er ferdigbehandlet i det norske rettssystemet.

Høyesteretts kjæremålsutvalg ville ikke behandle anken fra kjendisinvestoren.

Det betyr at dommen fra Borgarting lagmannsrett på ett års fengsel blir stående. Av denne tiden må Schibsted-arvingen sone en måned bak murene.

Vil legge saken bak seg

- Midt oppi skuffelsen er Nagell-Erichsen på en måte også lettet over at saken er ferdig i norsk rett. Nå kan han begynne prosessen med å legge saken bak seg, og ser framover, sier hans forsvarer, advokat Olav Braaten, til TV 2 Nettavisen.

- Hvordan ser han på soningen av straffen?

- Han ser på dette som alle andre gjør; at det er ubehagelig, men at det skal gjennomføres. Det er en kort fengselsstraff, og det er jo en fordel midt oppi alt dette, sier advokat Braaten.

Kjendisinvestoren må også tåle inndragning av 2.091.561 kroner.

Knapp begrunnelse

Nagell-Erichsen anket til Høyesterett på saksbehandlingsfeil og lovanvendelsen.

Høyesteretts kjæremålsutvalg gir ingen begrunnelse for avslaget annet enn at «anken tillates ikke fremmet».

Beslutningen betyr også at Økokrims motanke over straffeutmålingen heller ikke blir behandlet.

I lagmannsretten ba Økokrim retten idømme Nagell-Erichsen ett års fengsel, hvorav ni måneder betinget.

Historisk

Nagell-Erichsen er dermed den første i Norge som får en rettskraftig dom på ubetinget fengsel for brudd på bestemmelsene om innsidehandel.

- Dette betyr at det norske rettssystemet er ferdig med saken. Det neste som skal skje, er da at fengselsstraffen og inndragningen skal fullbyrdes, uttaler førstestatsadvokat Trond Eirik Schea til TV 2 Nettavisen.

Svekker tilliten

- Vi er ellers tilfreds med at domstolene deler vårt syn på straffbarheten og alvorligheten ved det Nagell-Erichsen gjorde. Innsidehandel svekker tilliten til verdipapirmarkedet, og nå kan ingen være i tvil om at man kan risikere ubetinget fengsel for det, sier førstestatsadvokat Schea som leder Økokrims verdipapirteam.

Pressetalsmann ved Oslo Børs, Tor Arne Olsen, kommenterer saken slik:

- I denne saken ble det gitt innsideinformasjon i en fortrolig samtale mellom to personer, og rettens avgjørelse viser at man ikke har noen grunn til å tro at man ikke blir oppdaget. Dommen viser dessuten at det ikke er lett å skjule økonomisk kriminalitet i utlandet. Man kan ikke være trygg på ikke å bli oppdaget.

Preventiv effekt

Olsen understreker at det er viktig både for Oslo Børs og det norske verdipapirmarkedet å få dommer på området innsidehandel.

- Dette har en sterk preventiv effekt, og bidrar til å øke tilliten til det norske markedet ytterligere, sier Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere