RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Nedtur for Carlsberg

Sist oppdatert:
Carlsberg-aksjen faller for fjerde dag på rad, delvis på spekulasjoner om evnen til å integrere Orklas tidligere eierandeler. I tillegg stilles det spørsmålstegn ved det russiske markedet.

Carlsberg-aksjen faller for fjerde dag på rad ved Københavnsbørsen. I går sluttet aksjen på 257 danske kroner. Siden 1. november har aksjen falt over 5 prosent, og siden toppnoteringen på 327,5 kroner i juli, har aksjen falt med 27 prosent. Orkla-aksjen har i samme periode steget med nesten 5 prosent.

Det er flere forhold som tynger Carlsberg-aksjen. Det mest akutte er leveringsproblemer i Sverige, som kommer på toppen av svake økonomiske resultater i landet. Den svake utviklingen i Sverige resulterte i et resultatvarsel for konsernet i forrige uke, og sjefen for den svenske virksomheten fikk sparken på dagen.

Vil ha nye eiere

En artikkel i Berlingske Tidene mandag, stilte spørsmålstegn ved hele eierstrukturen i Carlsberg. I artikkelen hevdes det at hele Carlsbergs strategi i kjølvannet av utkjøpingen av Orkla, er i ferd med å bli en fiasko. Synergiene fra Orkla-utkjøpet og fusjonen med Holsten er så langt ikke-eksisterende, hevdes det. Artikkelforfatteren, redaktøren av AktieUgebrevet.dk, mener Carlsberg trenger nye eiere løse den krisen selskapet er inne i.

Mindre øl i Russland

På toppen av disse problemene, kommer nå også aksjeekspertenes dom. Den nederlandske investeringsbanken ABN Amro gav mandag en "selg-anbefaling" til Scottish & Newcastle, som er Carlsbergs samarbeidsselskap i Baltic Beverages Holding (BBH). Nettopp BBH var i sin tid det viktigste Orkla bidro med inn i samarbeidet med Carlsberg. Årsaken til at ABN Amro nedgraderer Scottish & Newcastle er at banken tror det russiske markedet vil utvikle seg langt svakere enn ventet, og på den måten svekke resultatene i BBH.

På toppen av dette, ble Carlsberg tatt av den internasjonale investeringsbanken LehmanBrothers «Top Pick» liste i går.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere