RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nei senker svenskekrona

Sist oppdatert:
Det svenske folkets klare ”nei” til innføring av euroen gjør handleturen til Strømstad rimeligere. Den svenske krona faller nå i verdi.

Søndagens folkeavstemming i Sverige endte med et utvetydig nei til euroen. At nei-siden skulle gå seirende ut med en margin på 14,3 prosentpoeng var betydelig over forventningene.

Beslutningen om å beholde svenske kroner framfor euro vil ventelig påvirke Sveriges innflytelse og rolle i EU.

Faller i dag

Valutamarkedet reagerte momentant med å sende den svenske krona ned i verdi. I morgentimene mandag var den på ny verdt under 0,9 norske kroner.

Den svenske kronen svekket seg samtidig fra 9,10 til rundt 9,186 mot euro i nattens valutahandel. Svekkelsen har hittil vært opp mot 1,3 prosent. Både analyseavdelingene i DnB og Nordea venter videre fall for svenskekrona i dag.

”Svenske analytikere har tidligere fremholdt at kronen derimot vil styrke sin internasjonale posisjon – uansett utfallet av folkeavstemmingen. Trolig er dette en feilaktig vurdering”, skriver DnB Markets i sin morgenrapport mandag.

DnB Markets peker på at det klare nei-flertallet i Sverige kan få følger ikke bare for svensk økonomi, men også for den monetære unionens videre utvikling og ekspansjon.

Kan senke euroen

Analytikere i utlandet ser da også en mulighet for at nei-seieren i Sverige kan komme til å presse ned verdien på euroen.

- Det er en risiko for at avstemningen i Sverige virker inn på utviklingen i euro, sier valutastrateg Robert Rennie i Westpac Banking Corp til Bloomberg News ifølge TDN Finans.

Den norske krona styrker seg mot de fleste valutasortene mandag morgen. Eurokursen noteres for 8,26 kroner, mens dollaren handles for 7,31 kroner.

Følg kroneutviklingen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere