RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NHO: - Konkurranseevnen viktigst

Sist oppdatert:
NHO-direktør Finn Bergesen jr sier konkurranseevnen blir viktigst for arbeidsgiverne – ellers tier han om alle tall og smertegrensen i lønnsoppgjøret.

- Det er viktig at vi får en lønnsutvikling som styrker norsk konkurranseevne. Det er det viktigste, sa NHO-direktør Finn Bergesen jr på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Styrket konkurranseevne betyr tryggere arbeidsplasser, hvilket igjen betyr at det blir svært lite rom for annet i lønnsoppgjøret, i følge arbeidsgiversiden.

I forhandlingsfullmakten fra NHO heter det at lønnsdannelsen fremover bør i større grad være bedriftsorientert og bygge på de fire kriteriene; bedriftens økonomoi, konkurranseevne, produktivitet og fremtidsutsikter.

NHO mener lav lønnsvekst er mulig på grunn av meget lavt rentenivå, lavere konsumprisindeks og at arbeidstakerne er sikret positiv kjøpekraftsutvikling.

NHO-direktøren har sett seg lei på fagbevegelsen avispolemikk, som han mener skaper falske forhåpninger og forventninger.

- Min utfordring til motparten er: La oss komme sammen, la oss få et lønnsoppgjør som gir en reallønnsvekst, som gir tro på konkurranseutsatt næringsliv i Norge, og som snur den negative trenden vi hadde på slutten 90-tallet og i begynnelsen av 2000-tallet, sier Bergesen.

I forhandlingsfullmakten fra NHO går det også fram at arbeidsgiversiden ikke ønsker at pensjon skal etableres som tariffestede ordninger. Pensjonsordninger skal den enkelte bedrift selv vurdere og eventuelt etablere, heter det.

I forbindelse med hovedstyremøtet i NHO onsdag sa Bergesen at forsøk på å trekke alle saker inn i forhandlingene bare vil gjøre et vanskelig oppgjør enda vanskeligere.

– Vi må ikke komme i en situasjon der alle problemer skal løses ved tarifforhandlinger. Mange overordnede spørsmål løses best gjennom politiske prosesser, sa NHO-direktøren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere