RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nobelvinneren kunne blitt kastet ut

Sist oppdatert:
Bare dager før Finn E. Kydland ble tildelt nobelprisen i økonomi, ville Institutt for samfunnsøkonomi ikke fornye kontrakten hans som professor ved Norges Handelshøyskole.

Verden ble snudd helt på hodet både for Kydland og NHH da økonomen for ti dager siden ble tildelt den høythengende nobelprisen. Bare ei uke tidligere sto Kydland i fare for å bli droppet som professor II ved Institutt for samfunnsøkonomi, skriver dn.no.

Stilling på spleiselag
Kydland har vært tilknyttet NHH i til sammen 11 år. De siste fem årene har han vært professor II. Stillingen har vært finansiert via et spleiselag mellom Institutt for foretaksøkonomi og Institutt for samfunnsøkonomi.

I begynnelsen av oktober besluttet Institutt for samfunnsøkonomi at man ikke lenger ville være med på å betale for å ha Kydland i sin stall. Da Kydland ble tildelt prisen, var det duket for en storstilt snuoperasjon.

Uenighet om regningen
Ifølge rektor Per Ivar Gjærum ved NHH var det aldri snakk om å hive Kydland ut i regnet for godt. Spørsmålet var snarere hvem som skulle plukke opp regningen for Kydlands engasjement.

- Det var aldri aktuelt at Finn E. Kydland ikke skulle være tilknyttet NHH. Vi har fått en endret arbeidsdeling mellom instituttene, og derfor ble det vurdert om han skulle flyttes til foretaksøkonomi eller et senter for finansiell økonomi som vi holder på å bygge opp, sier rektoren til dn.no.

Historien endte med at NHH tilbød Kydland et femårsengasjement i en 20 prosent stilling som professor II. Det er foreløpig ikke tatt noen endelig beslutning om hvilket institutt Kydland skal være tilknyttet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere