RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nordmenn nest rikest i Europa

Sist oppdatert:
Norge er det nest rikeste landet per innbygger i Europa. Ola og Kari blir kun slått av Luxembourg. Sjekk listen her.

Norge holder stillingen som landet med Europas nest høyeste BNP per innbygger i 2003, også etter at det er korrigert for det høye prisnivået.

Det kommer fram den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen som ble lagt fram fredag.

Luxembourg på topp
Norge blir kun slått av Luxembourg når landene i Europa måles opp mot hverandre. Anslagene baserer seg på foreløpige nasjonalregnskapstall for 2003 og fremskrivninger av resultatene fra den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen i 2002.

Luxembourg har gjort det til vane å toppe statistikken, noe som langt på vei kan tilskrives svært spesielle forhold ved storhertugdømmets økonomi.

Gjennomsnittlig BNP per innbygger i de 15 "gamle" EU-landene utgjør 73 prosent av volumet for Norge. Omtrent på dette nivået finner vi også Finland, mens de øvrige nordiske landene kommer noe bedre ut.

Nye medlemsland under snittet
EUs ti nye medlemsland ligger alle vesentlig lavere. I Polen og de tre baltiske landene utgjør prisnivåjustert BNP per innbygger bare en knapp tredel av Norges nivå.

Imidlertid er Estland, Latvia og Litauen også blant de europeiske landene som har sterkest økonomisk vekst.

Nederst blant de 31 landene finner vi Bulgaria, Romania og Tyrkia, der prisnivåjustert BNP per innbygger kun utgjør rundt en femdel av volumet i Norge.

Hele listen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere