RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norge blant verdens vekstvinnere siste 15 år

Foto: Jansson, Leif R. (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Fastlands-Norges økonomi har vokst med over 4 prosent de siste 15 årene. Det er over dobbelt så høyt som EU-landene.

Bare Slovakia, Polen, de baltiske landene og Irland hadde høyere vekst enn Fastlands-Norge i årene 1995 til 2009. Det viser helt ferske tall fra Finansdepartementet, skriver Dagens Næringsliv .

Til sammenligning har USA hatt en vekst litt over 2,5 prosent, Sverige litt over 2 prosent og Danmark nær 1,5 prosent.

Kommentar: Bør takke innvandrerne

- Klart best
- Vi er klart best av de gamle industrilandene, og de som ligger over oss på denne statistikken er nå i dyp krise, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til DN.

Statsministeren mener at statistikken illustrerer at Norge fører en vekstfremmende politikk, at den norske modellen er god for verdiskaping og at det ikke er noen motsetning mellom å skape og dele.

Videre peker Stoltenberg på kvinners deltakelse i yrkeslivet og fagforeningenes rolle for å sikre en ansvarlig lønnsvekst som viktige suksessfaktorer.

Kina er viktig
Forskningsleder Roger Bjørnstad i Statistisk sentralbyrå (SSB) sier til DN at Kina har spilt en viktig rolle for Norges vekst:

- Sammenlignet med mange andre land, nyter Norge spesielt godt av Kinas vekst fordi økonomiene våre utfyller hverandre. Kina trenger våre innsatsvarer som oljen til sin eksportindustri, mens vi får billigere konsumvarer tilbake.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere