RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges beste fond

Sist oppdatert:
Her er Norges mest lønnsomme fond. Du gjetter aldri hvor de plasserte pengene.

Nettavisen har gått gjennom absolutt alle aksjefond i Norge der du kan plassere hardt oppsparte penger for å se hvor godt de har klart seg gjennom finanskrisen.

Konklusjonen er klar.

De har fått juling i år alle som én.

For til tross for at for eksempel Oslo Børs hadde rekordnotering så sent som 22. mai i år, har ikke ett eneste ett av de 391 nasjonale og internasjonale aksjefondene rangert i Finansportalen vært lønnsomme.

De fire fondene som har tapt minst er marginale bransjefond innen helse.

Overraskelser
Holder vi bransjefondene utenom er det, ganske overraskende, aksjefond som utelukkende eller til stor grad investerer i aksjer i Nord-Amerika (se listen til høyre) som gjør det best.

Og går vi bak tallene blir bildet tilsynelatende enda mer merkelig.

Tre av de fem øverste plasserer pengene de forvalter utelukkende i USA som er midt inne i en finanskrise verden knapt har sett maken til.

Også når man ser på den såkalte informasjonsraten (IR), en matematisk utregnet størrelse som sier noe om hvor mye avkastning det enkelte fond har i forhold til den risiko og den indeksen fondet opererer med, topper aksjefond som har plassert penger i USA og Nord-Amerika med tre av de fem øverste plasseringene siste år.

- Først og fremst skyldes dette at de amerikanske fondene har fått hjelp av en styrket dollar. Dette har bidratt med rundt 10 prosent. Samtidig ser vi at de amerikanske finansaksjene har fått juling, men resten av industrien i USA har klart seg bra fordi de har hatt et høyt eksportnivå, sier leder for Nordeafondene Anders Haugland til Nettavisen.

Han leder blant annet aksjefondet som ligger som nummer to på rangeringslisten; Nordea Stabile Aksjer Global.

- Dette er et globalt fond som er relativt indeksuavhengig, men ettersom det er globalt vil det også være mye inne i det amerikanske markedet. Filosofien bak fondet er å investere slik at kundene over tid skal få samme utvikling på pengene sine som indeksen, men med mindre risiko, sier leder i Nordeafondene Anders Haugland til Nettavisen.

Det betyr at fondet satser på solide firmaer med god inntjening og kontantstrøm.

- Det skal være mindre ubehagelig å ha penger i et slikt fond når det blåser slik som nå, samtidig som det henger litt etter i utvikling når markedene er bedre, sier Haugland.

Best i bank
Det er imidlertid ett sted som er bedre enn alt annet for vanlige småsparere når det blåser så frisk i finansmarkedene som når; banken.

Det viktigste i så måte er å velge den banken med best innskuddsrente på sparepengene.

Men det er stor forskjell på konti i de forskjellige bankene. I oversikten Nettavisen har tatt ut på Finansportalen er spennet på mellom 7,25 prosent rente og 0,1 prosent dersom man ønsker å spare et beløp på 10.000 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere