RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges dronning – hull for hull

Foto: Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:
To år og 70 millioner kroner er brukt for å gjenskape Bogstad, og pengene har kommet til nytte.

Nettavisen har testet banen og vi slår fast at Oslo Golfklubb er den udiskutable dronningen av norsk golf. Det betyr ikke at banen er ufeilbarlig. Her er vår test, hull for hull.

Infastrukturen er den samme gamle. Mangel på gressutslag på driving rangen gir et minus, og treningsområdet for kortspill er ikke bedre enn det bør være. Klubbhus, restaurant, pro shop og garderobeanlegg er tradisjonsrikt - men det blåser ikke håret av på noen.

Les også:Norges soleklare golf-dronning

Hull 1

Når du går opp på utslagsstedet på hull én, vil en overflatisk første reaksjon være at her har det ikke skjedd stort.

Men så oppdager du revolusjonen. De fem tee'ene er i perfekt stand. Flate som et stuegulv, velfriserte som et gulvteppe. Og det litt kjedelige hullet er frisket opp med unduleringer som gjør det utfordrende hvis ballen lander feil.

Noen trær er fjernet, og nye bunkere har gjort det korte par fire-hullet til et ordentlig golfhull.

Hull 2

Også dette hullet tilsynelatende som før, bortsett fra generell nivåheving på utslagssteder, fairwayer og greener. Største forandrng er at trerekken til venstre er fjernet, slik at det nå oftere vil være oppnåelig å komme inn på tre slag uten å måtte skru andreslaget rundt bladverk og greiner.

Hull 3

Det gamle par tre-hullet er løftet betraktelig og forlenget. Fra lengste tee er det nå voksne 234 meter inn på greenen.

2131

Hull 4

En skjemmende feil står igjen: Fortsatt må man krysse utslaget fra hull to for å komme til dette hullet, og det er både irriterende og farlig. Også her er skogen tynnet ut betraktelig og det er nå mulig å nå inn på to slag uten trær i spillelinjen.

Hull 5

Utslagsstedene er flyttet bakover og fairwayen er utvidet, men bunkerne ligger fortsatt midt i landingsområdet for en normal drive og gir en utfordring. Bra! Innspillet er lagt høyere slik at man ser greenen bedre.

Hull 6

Kanskje det hullet som er mest forbedret. Tidligere et plagsomt blindt innspill. Nå er greenen senket, en haug foran greenen er sprengt bort og utslagsstedet er forandret. Resultatet er et flott par fire-hull ned og opp en bakke.

Hull 7

Ifølge banearkitekten det hullet som ga mest hodebry. Tidligere lå greenen nede i en sump med mye fuktighet, skygge og dårlige vekstforhold for gresset. Derfor er hullet forkortet såpass at man kan drive hullet, hvis man tar sjansen på å unngå en djevelsk ravine til venstre foran hullet. Et enkelt par fire-hull når man har spilt det en gang.

Hull 8

Små ytre forandringer.

Hull 9

Vesentlig forbedret ved at man nå ikke havner i en skåning med et godt utslag, men på to flate platåer. Morsom detalj er at de lengste tee'ene spiller hullet som et par fire-hull. 488 meter par fire kan få selv Tiger Woods til å skjelve.

Hull 10

Et meget godt stratetigsk golfhull hvor det ligger en bunker akkurat der du vil lande med en god drive. Valget er å legge seg kort eller ta sjansen på å fly over. Mulig å gå inn på to for langslående, og ellers et flott par fem hull.

Hull 11

Før var dette et uryddig og kort par tre hull ned til et skogbevokst myrområde. Nå er skogen ryddet unna og hullet er åpnet mot elva. Gjenoppstått er et flott korthull.

Hull 12

Litt irriterende i gamle dager fordi fairwayen hellet så mye at et brukbart utslag kunne ende i katastrofe på en tørr dag med mye rull. Nå er fairwayen flatet ut og skogen inn mot greenen tynnet ut.

Hull 13

Bogstads visuelle indrefilet. Hullet er rettet ut og det store treet midt på fairway er hugget. Dermed ser man flagget fra utslaget ned mot Bogstadvannet. Et strålende golfhull når solen skinner, og fortsatt ligger den største risikoen i å ta for mye Møllers tran i innspillet og gå rett i vannet.

Hull 14

I gamle dager var det bare de suicidale som valgte å gå rett på greenen over trær og rusk. Dermed ble det et litt kjedelig par fire-hull hvor utslaget var et rent transportslag. Nå er vannet midtveis fjernet og skogen ryddet unna slik at det er fri sikt inn til greenen, som er flyttet ned til vannet. Et utslag for de modige som tør satse på 200 meter carry fra «gul» tee.

Hull 15

De lengste utslagsstedene er flyttet der greenen på 14. hull lå. Litt kort utslag straffes med bunkertreff, og den gamle tversgående grøfta i bunnen av bakken er fjernet. Her har banearkitekten vært raus med bunkere rundt greenen, og resultatet er et moderne og bra par fem-hull.

Hull 16

Trærne mot Bogstadvannet skjermet spillerne mot vannets magnetiske virkning. Nå er det fjernet, slik at følelsen er at du står på en øy og slår mot tørt land. Greenen er flyttet nærmere vannet. Et djevelsk alternativ er en ny tee som gir deg 214 meter fra utslagssted til midten av greenen over vann.

Hull 17

Pleide å være et kjedelig par fire-hull uten stor risiko. Nå har man opprettet en diger dam som er i spill fra utslaget og hevet risikoen radikalt ved feilslag.

Hull 18

Fairwayen har fått nye kuler og man har fjernet noen av trærne til høyre. Dermed vil man også få flere spektakulære innspill til det avsluttende hullet. Fortsatt må spillerne beholde konsentrasjonen slik at de ikke kakker innspillet opp på terrassen med medfølgende spott og spe.

Vi gir Bogstad 72 av 80 oppnåelige poeng, noe som plasserer Oslo Golfklubb på nivå med toppbaner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere