RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges soleklare golf-dronning

Foto: Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:
70 millioner kroner og 700 trær måtte bøte med livet for å gjøre den gamle tanta til dronningen av norsk golf.

Å bli medlem i Oslo Golfklubb er kanskje det trangeste nåløyet man kan komme igjennom i en norsk forening. I motsetning til frimulerlosjer og andre herreklubber hjelper det ikke å ha kontakter. Man kan heller ikke kjøpe seg adgang. Kun tålmodig venting i så mye som 30 år duger.

Utfordret av yngre
Til gjengjeld gir medlemskapet adgang til landets mest tradisjonsrike golfbane - ærverdige Bogstad. På 80-tallet var Bogstad uten sammenlikning landets beste bane. På 90-tallet ble den utfordret av en rekke nye baner, og de siste årene har den gamle tanta sakket akterut.

Derfor tok medlemmene i 2007 den tunge beslutningen om å stenge banen for alt spill, investerte 70 millioner kroner og kjørte tunge anleggsmaskiner ut på de gamle fairwayene. Underveis i byggingen har medlemmene sirklet rundt banen, men du får ikke noe ordentlig inntrykk før du har spilt den. Derfor var det stor spenning da Bogstad åpnet igjen i år.

Her kan du følge ombyggingen dag for dag:Nyheter om baneoppgraderingen

Nettavisen har som den første norske avisen testet «nye» Bogstad. Her er vår dom.

Praktfull stand
For å si det med en gang: Dette var andre boller enn den litt loslitte banen som ble stengt for to år siden!

Utslagsstedene holder topp internasjonal standard. Tee'ene er flate som pannekaker, og man kan velge mellom fem ulike banelengder - fra 4900 meter til 6300 meter. Borte er litt forslitte begreper som «dametee» og «herretee».

Ved første utslag ser alt ut som det gamle, men når du begynner å gå på fairwayen oppdager du revolusjonen. Den er som et mykt stueteppe, og banearkitekt Steve Forrest har lagt inn små dumper eller onduleringer som gjør innspillet mer utfordrende.

Det geniale med ombyggingen er at alt tilsynelatende er som før. Dette er mindre av en plastisk operasjon, men desto mer et inntrykk av å ha byttet ut motoren under panseret.

Tanta har blitt en dronning!

Bort med irritasjonsmomenter
Neste gjennomgående forandring er at man har fjernet så godt som alle gamle irritasjonsmomenter. «Gamle» Bogstad var nedgrodd med trær, mange av dem nokså tilfeldig plassert og ødeleggende for selv presise langtslående spillere.

Nå er 700 trær fjernet, men uten at banen fremstår som naken. Tydeligst er forandringen på hull 11, som var et ganske kort par tre hull ned til en gjenngrodd sump. Nå er hullet åpnet og forlenget, og skogen er fjernet. Gjenoppstått er et spektakulært hull med flotte omgivelser ned til elva.

Hullet etter er rettet ut og man har fjernet trær, slik at det er mulig å se hvor man skal slå. Såkalte blinde ut- og innspill er gjennomgående fjernet. Også det er bra.

Lengre sesong
For medlemmene er dog den største forandringen under panseret. Det såkalte sub air-systemet skal gjøre sesongen lengre slik at banen kan åpne tidligere på året, og holde åpen lengre ut på høsten. Det gjenstår å se.

Men førsteinntrykket er at Bogstad har tatt skrittet fra å være en litt forsoffen gammel storhet til en av Norges absolutt beste baner og definitivt dronningen av norsk golf.

Her kan du lese vår test i detalj: Oslo Golfklubb - hull for hull

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere