RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges ukjente milliardær

Sist oppdatert:
Han kjører Paris-Dakar og bygger en strandperle til 75 millioner. Les NA24s eksklusive intervju med Norges ukjente milliardær.

Vår ukjente milliardær er ikke hvem som helst. Han kjører dødsrallyet Paris-Dakar, tilbringer ukevis i bratte fjellvegger i 30 kuldegrader i Antarktis, går på ski over Grønland og spiller fortsatt Deep Purple og AC/DC.

Rock on
Ivar Tollefsen er mannen. Han eier mer enn 5 500 leiligheter i Norge og Sverige. 2 500 av dem er i Oslo, hovedsakelig i sentrum og noen på Oslo Vest. Resten er i Malmö og Øresund-regionen.

NA24 – din nye næringslivsavis

Gunstig start tidlig på 1990-tallet
Som følge av målrettede oppkjøp av bygårder fra tidlig på 1990-tallet har Tollefsen nå bygd seg opp en formue på over to milliarder kroner.

- Lenge var det om å gjøre å «geare» maksimalt for å få til en raskest mulig vekst. Jeg kjører en langt mer konservativ profil i dag og egenkapitalprosenten i Norge ligger nå på rundt 50 prosent, mens den er lavere i Sverige, sier Tollefsen til NA24.

Tidlig på 1990-tallet fikk man kjøpt bygårder sentralt i Oslo med 20 1-2 roms leiligheter for fire millioner kroner. Egenkapitalkravet var ca 20 prosent. I dag kan samme bygård selges for 30 millioner. Man trenger ikke å være atomfysikker for å forstå at det var god butikk.

Fire verdidrivere i eiendom
- Vi tjener penger på drift, utvikling av eiendommene, gunstige kjøp og generell verdistigning. Vi har i alle år hatt et sterkt fokus på drift, og har sannsynligvis vært en av de aller beste i klassen med svært lav ledighet og lave driftskostnader pr utleieobjekt. Allikevel er det den generelle verdiutviklingen i markedet som står for den klarte største delen av de verdier som er skapt. Uten verdistigning er det ikke mange som ville ha tjent store penger på eiendom, iser Tollefsen.

I 2005 havnet den positive kontantstrømmen på ca 50 millioner kroner for Fredensborg Eiendomsselskap AS, mens verdistigningen var mange ganger dette med rundt 10 prosent vekst i boligprisene i Norge og enda mer i Sverige.

Paris - Dakar
Tollefsen elsker fart og spenning. To år på rad har han vært med på Paris – Dakar rallyet. Første året måtte han bryte halvveis. Serviceteamet var ikke der de skulle og uten nødvendige reservedeler måtte han og Erik Nielsen kaste inn håndkledet.

Ivar Tollefsen og kompisen Erik Nielsen måtte kaste inn håndkledet i Dakar Rally.
Ivar Tollefsen og kompisen Erik Nielsen måtte kaste inn håndkledet i Dakar Rally.

- Det sier mye om Ivars vilje til å fullføre at han og Erik, etter å ha fått reparert bilen, kjørte resten av etappene etter rallyet for treningens skyld, sier en kilde til NA24.

Året etterpå, denne gangen med engelsk kartleser, fullførte Tollefsen med stil og havnet på første plass av de bilene som ikke er fabrikkbygde.

- Å kjøre Paris- Dakar er det aller morsomste jeg gjør. Når jeg kommer i mål er det forferdelig å tenke på at det er 11, måneder og ti dager til neste gang, sier Tollefsen.

Og i år blir det flere rally enn noen gang.

- Nå blir det to World Cup rally før sommeren. Rally Transiberico i Portugal og Spania i mai og Rally Morocco i juni, sier Tollefsen.

Rekord over Grønland
Ivar Tollefsen er en ekstrem mann som elsker ekstreme ting. Blant annet har han klatret flere fjell på antarktisk i 30 minusgrader.

- Hans klatrekunnskaper kombinert med organisasjonsevne og en sterk psyke, gjør ham til en av verdens beste på lange harde turer, sier en som kjenner han meget godt. Ivar gir seg aldri, og fullfører alltid det han har påbegynt. Hver eneste gang.

Du ser såvidt Ivar Tollefsen midt på bildet, klatrende oppover den stupbratte fjellveggen.
Du ser såvidt Ivar Tollefsen midt på bildet, klatrende oppover den stupbratte fjellveggen.

Hans eget ordtak – ingen respekt og all respekt, forteller alt om hvordan Ivar forholder seg til nye utfordringer enten det er rally, klatreekspedisjoner eller eiendomsutvikling.

Ingen respekt og all respekt
- Ingen respekt betyr at jeg tør å gå på en nesten hvilken som helst oppgave uansett hvor umulig den kan se ut til å være. All respekt betyr at når jeg har latt drømmen flyte fritt i årene noen dager, så må jeg bruke all min tid og energi på forberedelser. Lære mest mulig av de som har gjort det tidligere og samtidig stole nok på meg selv til at jeg kan komme enda ett skritt lenger. Che Guevara’s ”Be realistic – Do the impossible” er kraftfullt og veldig betegnende for min måte å se livet på, sier Tollefsen.

Ellers har han satt rekord to ganger over Grønland. Siste gang sammen med Odd Harald Hauge og Trond Hilde. Nesten 600 kilometerne på åtte døgn og ni timer i august 2003.

Tollefsen har ingen utdannelse utover grunnskolen. Helt siden han var 16 år har han livnært seg som med egen næringsvirksomhet. På 1980-tallet innredet han diskoteker og hoteller, senere ble det eiendom.

Stor samling vinylplater
Og musikk liker han. Tidlig syttitallet med tunge navn som Black Sabbath, Uriah Heep, Deep Purple og Janis Joplin. Han har en av de største samlingene av gamle vinylplater i Norge, og alle skal være helt strøkne. Det er ikke bare heavy-rock som gjelder. Også artister som Neil Young, Cat Stevens og Carole King har en sentral plass. Men syttitallet må det være.

– Etter 1978 har jeg ikke kjøpt en plate ¿

Uansett står det ikke på pengene. Nå kan han rocke hele veien til banken med to milliarder kroner hvis han vil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere