RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norges verste selskaper

Foto: Fremtiden i våre hender
Sist oppdatert:
Fremtiden i våre hender har kåret årets fem minst etiske selskaper.

GÅ TIL ØKONOMI


For sjette år på rad (se tidligere vinnere i faktaboksen) har Framtiden i våre hender kåret årets verste selskap.

I fjor vant Statoil-Hydro, og denne gangen har staten fått den tvilsomme æren.

SN Power, Telenor, Norwegian og Scancem kommer også høyt opp i kåringen. Se listen under.

- Staten, ved politiet, Forsvaret og Helse Sør-Øst, spør ikke etter etikk når de gjør innkjøp for titalls milliarder årlig, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

- Man må vente at staten skal være i forkant i forhold til etikk, men slik er det ikke. Etater som skal sørge for nordmenns helse bryr seg ikke om helsen til arbeiderne som produserer varene for dem, og politiet som skal sørge for lov og orden, har ikke noe interesse i å finne ut om underleverandørene deres i fattige land bryter med nasjonale og internasjonale lover, sier Hermstad.

Daglig leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender har ikke mye til overs for statens innkjøpspolitikk. Her er Hermstad avbildet under sin 'økologiske årstale' i februar 2007. Økologisk årstale er en alternativ årstale der utviklingen i norsk økonomi vurderes i et økologisk perspektiv.
Daglig leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender har ikke mye til overs for statens innkjøpspolitikk. Her er Hermstad avbildet under sin "økologiske årstale" i februar 2007. Økologisk årstale er en alternativ årstale der utviklingen i norsk økonomi vurderes i et økologisk perspektiv.

Her er listen:

1. Staten v/Politiet, Helse Sør-Øst og Forsvaret: Null interessert i innkjøpsetikk

Politiet, Helse Sør-Øst og Forsvaret handler til sammen for flere titalls milliarder kroner årlig, men stiller ikke etiske og sosiale krav ved innkjøp. Risikoen er dermed stor for at de tre etatene bidrar til brudd på menneskerettigheter og faglige rettigheter i produksjonsland.

2. Telenor: livsfarlige arbeidsforhold i Bangladesh

Telenor er ranket som nummer en på Dow Jones’ samfunnsansvarsindeks over 17 ledende mobiloperatører i verden. Likevel ble det i en dokumentarfilm lansert i mai 2008 avslørt at Telenors datterselskap Grameenphone fikk levert telemaster fra underleverandører hvor arbeidsforholdene har ført til flere dødsfall. Dårlige arbeidsforhold, barnearbeid og farlig omgang med kjemikalier ble også avslørt.

3. Norwegian: pusher shopping og flyreiser

I en situasjon der det er ekstremt viktig å få ned verdens klimagassutslipp raskt og mye, tilrettelegger Norwegian for mest mulig flytrafikk, særlig til utlandet. Selskapet reklamerer med at du kan fly til shoppingbyer så billig at du kan shoppe enda mer - og altså gjennom ekstrashopping bringe utslippene enda litt høyere i været.

4. SN Power: Ekstremt dårlig sikkerhet på vannkraftverk i India

Norske SN Power eier 43 prosent av selskapet AD Hydro som bygger vannkraftverk i Allain Duhangan i India. Prosjektet har «Ekstremt defekte og mangelfulle rutiner», ifølge en rapport som SN Power har forsøkt å holde hemmelig. Siden 2006 har 11 arbeidere mistet livet og 81 blitt skadet.

5. Scancem: Kaster kynisk 3000 tanzanianske bønder fra en tomt de har hatt i generasjoner

Det norske sementselskapet Scancem vil kaste ut tre tusen tanzanianske bønder fra en tomt utenfor Dar es Salaam. På vegne av selskapet har politiet revet hus og rasert avlinger, men beboerne nekter å forlate eiendommene sine. Selskapet har også trenert saken.

Er du enig i kåringen? Finnes det verre eksempler? Diskuter under:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere