RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk atomsøppel på Sellafield

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
Miljøvernene ber regjeringen stoppe nyåpningen av Sellafield. Men staten eier atombrensel som ligger lagret på et av de mest forurensende, britiske anleggene.

Britene vurderer å gjenåpne et av de mest forurensende anleggene på Sellafield, Thorp, på vestkysten av England. Thorp er ett av to anlegg som reprosesserer brukt atombrensel, med hensikt å utvinne uran og plutonium av det brukte brenselet.
Ifølge Bellona fører prosessen også til store utslipp av atomavfall.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Norske miljøvernere mener regjeringen bør protestere, men det er ikke like enkelt. Den statlige norske energikjempen Statkraft har selv indirekte lagret 200 brenselsceller på Sellafield.

Statkraft eier 44,6 prosent av det svenske energiselskapet E.ON Sverige, som igjen eier 54,5 prosent av atomkraftselskapet OKG. De har 200 brenselstaver, som er elementer til atomreaktorer, lagret på det omstridte atomlagret Sellafield.

200 brenselselementer
Kommunikasjonsdirektør i OKG, Anders Østerberg, bekrefter overfor NA24 at de har brenselselementer lagret på Sellafield.

- Dette er materiale som har vært der siden starten på 1980-tallet. Det dreier seg om 200 brenselselementer som vi skal hente hjem, sier han.

Ifølge Østerberg er brenselet tidligere brukt i OKGs reaktorer og skal brukes igjen.

- Hvorfor så lang tid?

- Det har vært et regjeringsspørsmål hvordan vi skal frakte det til Sverige. Regjeringen har jobbet meget langsomt i denne saken. Jeg vet ikke datoen, men det skjer i hvertfall ikke i år, forteller han.

Nils Bøhmer i miljøstiftelsen Bellona mener Norge bør protestere mot gjenåpningen av Sellafield, og at staten har et kraftig dilemma med sin virksomhet i atomkraftindustrien.

- Ja, vi bør protestere mot dette. Det er merkelig at vi selv har med virksomheten på Sellafield å gjøre. Vi må feie for egen dør for å i det hele tatt få noen troverdighet i denne saken. Disse brenselstavene bør ordnes opp i umiddelbart, sier han til NA24.

- Staten bør straks komme seg ut av dette eierforholdet i OKG. Det virker merkelig sett med norske øyne, sier Bøhmer.

Ikke brukt mot Norge
OKG ligger idyllisk nord for Oskarshavn i Sverige, hvor tre av landets atomkraftverk holder hus. Atomkraftverkene Oskarshamsverket 1, 2 og 3 eies og drives av OKG. Selskapet produserer ti prosent av landets strømtilførsel. Selskapet drifter også atombrenselsøpleplassen Clab, som er våre naboers sted for kjernebrenselhåndtering.

- Det har aldri blitt brukt som et argument mot Norge at staten indirekte har eierinteresser i aktører som forholder seg til Sellafield. Det er ikke noe argument mot at vi skal presse på for å stoppe Sellafield, sier Venstres Gunnar Kvassheim.

Han mener det er viktig med åpenhet og innsyn i disse problemstillingene.

Fra 2001 til 2005 var Kvassheim statssekretær ved Statsministerens kontor, og var involvert i regjeringens protester mot Sellafield-anlegget.

- Jeg ser dilemmaet med at en på den ene siden protesterer og på den andre siden indirekte har eierskap i et selskap som lagrer atomavfall på Sellafield. Men det er ikke lett å gjøre noe med. Vi ønsker gjerne at Statkraft skal være en aktør på det nordiske kraftmarkedet og da kan man komme i slike situasjoner, sier han til NA24.

- Vi må jobbe via politiske kanaler for at Sellafield blir stengt, sier Venstre-politikeren.

Bør lagres i Sverige
Han forteller at de mener dette atomavfallet bør ligge lagret i Sverige, ikke gjenvinnes på Sellafield.

- Vi har overfor svenske myndigheter bedt om at dette bør lagres i Sverige, sier han.

Kvassheim er også motstander av at atomkraft brukes for å nå Kyoto-mål om mindre utslipp av CO2.

- Vi er i mot at det nå satses på kjernekraft. Selv om kjernekraft kan foregå sikrere, er fortsatt lagringsproblemet uløst, sier han.

Kommunikasjonsdirektør i Statkraft Knut Fjerdingstad sier dette skjedde lenge før Statkraft kjøpte aksjene i 1996.

- Dette er skjedd lenge før Statkraft kjøpte de første aksjene i 1996. Disse brenselstavene skal tilbake til Sverige, og vi har den fulle tillit til at dette blir håndtert på en god måte, sier Knut Fjerdingstad, informasjonssjef i Statkraft til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere