RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk økonomi har fått opp farten

Sist oppdatert:
Økonomien i fastlands-Norge har vokst med hyggelige 3,6 prosent det siste året, og investeringene er endelig på vei opp. Økonomene er fornøyd.

Bruttonasjonalproduktet (BNP) for fastlands-Norge este ut med 0,8 prosent i andre kvartal 2004. Det siste året er veksten på 3,6 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå publisert tirsdag.

Det er kjøpefesten blant folk flest som er den viktigste drivkraften i økonomien akkurat nå. Veksten i fastlandsøkonomien skyldes i all hovedsak økt aktivitet i varehandel, bygg og anlegg og enkelte andre tjenestenæringer.

Samtidig står industrien her til lands på stedet hvil. Forlag og grafisk industri har opplevd en nedgang, og det samme har verkstedsindustrien og oljeraffinering. Metall-, trevare- og møbelindustri er blant industrisektorene som er i vekst.

Tar vi oljen med i regnestykket, vokste BNP med 1,2 prosent i andre kvartal. Økt produksjon av olje og gass er hovedforklaringen på den sterke veksten.

Et annet viktig trekk ved nasjonalregnskapstallene fra SSB er at investeringene endelig er i ferd med å øke også i fastlands-Norge. Det kvartalsvise nasjonalregnskapet viser en oppgang på 3,9 prosent i 2. kvartal i år. Utviklingen bryter med en fallende tendens de siste tre årene, iføge SSB.

De siste månedene har det vært en klar økning i husholdningenes boliginvesteringer, og vi må tilbake til 1987 for å finne et høyere nivå. I tillegg tyder tallene på en sterk vekst i offentlige investeringer.

Bruttoinvesteringene i petroleumsutvinning og rørtransport har økt gjennom de to siste årene, og nivået er høyere enn tidlig på 2000-tallet, men fremdeles lavere enn toppen i 1998.

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank mener tallene er oppløftende.

- Mens privatforbruket utviklet seg noe svakere enn ventet i andre kvartal, var investeringsveksten overraskende høy, sier han, og fortsetter:

- Tallene er en bekreftelse på at norsk økonomi utvikler seg omtrent som ventet (og vel så det), og at ytterligere stimulanser er unødvendige. Om noe øker også risikoen for at renteendringene rykker nærmere i tid.

Også DnB NOR Markets mener utviklingen er hyggelig.

- Dagens nasjonalregnskapstall viser samlet sett en positiv utvikling i norsk økonomi, konkluderer seniorøkonom Kyrre Aamdal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere