RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk økonomi i resesjon

Sist oppdatert:
Pilen peker ned for norsk økonomi, viser ferske tall.

Nasjonalregnskapet viser utviklingen i norsk økonomi, og for andre kvartal på rad peker pilen nedover.

- Resesjon
Tirsdag presenterer Statistisk sentralbyrå (SSB) nasjonalregnskapet for 1. kvartal i år. Foreløpige sesongjusterte tall viser at bruttonasjonalproduktet (BNP) for Fastlands-Norge falt klart for andre kvartal på rad.

Det betyr at norsk økonomi er i «resesjon», definert som et fall i et lands BNP i to eller flere påfølgende kvartaler.

Men de lærde er uenige i denne definisjonen.

- Som forventet
Fallet i 1. kvartal 2009 var på 1,0 prosent, mens nedgangen i 4. kvartal 2008 er revidert fra 0,2 prosent til 0,8 prosent.

- Dette er på linje med forventningene og skyldes en kraftig nedgang i investeringene i Norge, sier sjeføkonom hos First Securities, Harald Magnus Andreassen, til Nettavisen.

Han presiserer at dette gjelder for fastlandsnorge.

- Ikke resesjon
Sjeføkonomen Øystein Dørum i DnB Nor sier på telefon fra Helsinki at fallet er helt i tråd med deres forventninger.

- Men jeg ville være forsiktig med å kalle dette resesjon, selv om det ikke er noen tvil om at Norge - med stadig stigende ledighet - er i tilbakeslag, sier Dørum til Nettavisen.

Dørum viser til USA, som legger mer enn BNP, deriblant både produksjon og sysselsetting, til grunn når de definerer resesjon.

- Det burde vi også gjøre. Disse tallene redigeres senere, og du risikerer å legge feil tall til grunn, sier han.

Norge har kun hatt en resesjon etter krigen, i 1988-89 under bankkrisen.

Fall i industriproduksjonen
Aktiviteten gikk ned i store deler av industrien i 1. kvartal, og metallindustri og trelast- og trevareindustri bidro særlig sterkt til nedgangen.

Den svake utviklingen i disse næringene kan relateres til redusert eksport og lavere aktivitet innenfor bygge- og anleggsvirksomhet. Også i andre vare- og tjenesteproduserende næringer har aktiviteten falt markert.

Offentlig forvaltning
Produksjon av elektrisk kraft gikk kraftig ned i 1. kvartal, noe som ga et negativt vekstbidrag til BNP i Fastlands-Norge på om lag en fjerdedels prosentpoeng. Tjenesteproduksjonen ble hovedsakelig trukket ned av forretningsmessig tjenesteyting og varehandel.

Den moderate veksten i offentlig forvaltning fortsatte i 1. kvartal. Det var svak vekst i den sivile statsforvaltningen og noe sterkere vekst i kommuneforvaltningen. Aktiviteten i forsvaret gikk derimot ned.

Færre biler
For femte kvartal på rad gikk varekonsumet i husholdningene ned, og igjen var det kjøp av biler som bidro mest til nedgangen. Det var også sterk nedgang i husholdningenes kjøp i utlandet. Tjenestekonsumet økte derimot i denne perioden.

Samlet gikk konsumet ned med 0,2 prosent fra 4. til 1. kvartal. Tilsvarende sank konsumet med 0,6 prosent i 4. kvartal og 1,0 prosent i 3. kvartal.

Konsumet i offentlig forvaltning økte med 1,6 prosent i 1. kvartal 2009. Det var økning i både stats- og kommuneforvaltningen, mens konsumet i forsvaret var uendret fra 4. kvartal.

Lavere sysselsetting
Sysselsettingsnedgangen i 4. kvartal 2008 forsatte i 1. kvartal. Foreløpige beregninger viser at antall sysselsatte personer gikk ned med 0,5 prosent i 1. kvartal, etter en nedgang på 0,3 prosent i 4. kvartal.

Nedgangen var sterkest i industri, bygge- og anleggsvirksomhet og varehandel. Økt sysselsetting i offentlig forvaltning bidro til å dempe nedgangen. Utførte timeverk gikk ned med 0,8 prosent i samme periode.

I løpet av det siste året har det vært en betydelig økning i antall permitterte personer. I nasjonalregnskapet betraktes permitterte personer som sysselsatte, og inngår dermed i nasjonalregnskapets tall for sysselsatte personer. Permitterte personer utfører derimot naturlig nok ingen timeverk.

BNP
Bruttonasjonalproduktet (BNP) var på 2.538 milliarder kroner i 2008 og økte med 2,0 prosent målt i faste priser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere