RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk milliardeventyr i Polen

Sist oppdatert:
De tidligere Investa-toppene Magne Jordanger og Odd Rune Austgulen selger sine polske kjøpesentre for netto 1,2 milliarder kroner.

Magne Jordanger har vært en av pionerene i det polske eiendomsmarkedet. Siden 1989 har han snust på ulike prosjekter og 16. oktober 1996 åpnet han sitt første kjøpesenter i Gdansk med hjelp av dronning Sonja.

Milliardgevinst
Med på laget er hans tidligere Investa-partner Odd Rune Austgulen og advokat Bjørn Kise. Jordanger har 89 prosent, mens Austgulen har seks og Kise fem prosent av nederlandske Monsun BV, som eier 100 prosent av det polske selskapet Klif.

Nå kjøper flere franske og tyske pensjonskasser gjennom PBW Real Estate Fund NV hele virksomheten for i overkant av 150 millioner euro, tilsvarende over 1,2 milliarder kroner.

- Hvorfor selger du nå?

- Rett og slett fordi jeg ikke har hatt tid til å bruke på selskapet. Eierne må være aktive, og av hensyn til selskapet og de ansatte så selger jeg, sier Jordanger til TV 2 Nettavisen.

- Kjøperne får det sterkeste brandet og vi fikk en pris vi kunne leve med, føyer han til.

- Og hva skal du investere i nå?

- Ingen kommentar, sier Jordanger.

Dronning Sonja
Kjøpesentrene i Polen har vært et milliardeventyr for Jordanger og hans to partnere. I regnskapene til norske Monsun AS står investeringen bokført til 900.000 kroner, og etter det TV 2 Nettavisen erfarer skal det være alt Jordanger har investert av egenkapital. I tillegg kommer selvfølgelig en betydelig arbeidsinnsats.

- Sikre kilder sier til TV 2 Nettavisen at det skal ha blitt tatt ut flere hundre millioner kroner i utbytte de siste årene. Stemmer det?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Jordanger.

Siden 2000 er det ifølge regnskapene tatt ut årlige utbytter på rundt 40 millioner kroner.

Det er det polske eierselskapet Klif som selges til pensjonsfondene. Alle 50 ansatte blir med på kjøpet. Klif er også på listen over Polens 50 mest lønnsomme bedrifter i 2005.

Dolce & Gabbana
Totalt utgjør kjøpesentermassen 39.000 kvadratmeter, med 21.000 i Gdansk og 18.000 i Warzawa. I tillegg eier Klif et kontorbygg på 8.000 kvadratmeter i Warzawa.

Kjøpesentrene inneholder eksklusive butikker som selger eksklusive merkevarer som Dolce & Gabbana, Calvin Klein og Cartier for å nevne noen.

- Vi tok sjansen og risikoen på at high end segmentet ville styrke brandet og dermed verdien over tid. Vi hadde stor tro på at etterspørselen etter de eksklusive merkevarene ville øke i takt med den økonomiske veksten i Polen, sier Jordanger.

60 interessenter
Og salget var timet bra. På sensommeren i fjor fikk Jordanger mange henvendelser om å selge virksomheten i Polen. Europeiske pensjonskasser og andre institusjonelle kjøpere har saumfart det polske eiendomsmarkedet for interessante oppkjøpskandidater. Det var få igjen, noe som bidro til å drive prisen oppover.

Over 60 interessenter var på banen.

Og det betyr budkrig og en god pris for selger. I og med at salg av aksjeselskaper er skattefritt, vil et rent eiendomssalg tilsvare en kvadratmeterpris på rundt 35.000 kroner.

Investa-kammeratene
Odd Rune Austgulen og Magne Jordanger eide i sin tid sammen med Petter Raaholt investeringsselskapet Investa.

Investa var en av de største gjeldsforhandlingene i historien på begynnelsen av 1990-tallet. Norsk økonomi lå nede for telling og man kunne kjøpe en 200 kvadratmeter stor leilighet på Frogner for under millionen.

Da forsikringsgiganten UNI Storebrand erklærte betalingsstopp i august 1992, førte det til at det kortsiktige lånemarkedet falt som dominobrikker, i følge Dagens Næringsliv. Første brikke ble Investa med en kortsiktiggjeld på 2,4 milliarder kroner.

Oslo Plaza
Investa var stor på eiendom og hadde en rekke børsnoterte investeringer hvor cruiserederiet Vard og oljeproduksjonsselskapet Golar-Nor med skipet Petrojarl, var en av de største. De hadde også store eierandeler i skip og rigger.

Det fins mange monumenter etter Jordanger. Han er mannen bak Oslo Plaza og bygde ut Hafjell sammen med Knut Utstein Kloster senior i forkant av OL.

Anders Wilhelmsen Gruppen kjøpte Investa i mai 1993 og har siden tjent milliarder på restene av Investa.

Nå har Magne Jordanger slått seg opp på ny, og innkasserer en milliardgevinst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere