RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk milliardoppkjøp i Sverige

Sist oppdatert:
Eiendomskongen Christian Ringnes og milliardæren Petter C G Sundt står i spissen for et av tidenes største norske oppkjøpsforsøk i Sverige. Kjøpet kan koste Ringnes & co. nesten 3 milliarder kroner.

Eiendomsspar, hvor Christian Ringnes er toppsjef, har sammen med selskapet Sundt AS sikret seg 35,9 prosent av aksjene i det børsnoterte svenske eiendomsselskapet Pandox. Aksjekjøpet har kostet de norske eiendomskongene 970 millioner svenske kroner.

Byr 2,7 milliarder

Eiendomsspar og Sundt varsler samtidig at de vil tilby seg å kjøpe ut de øvrige aksjonærene i Pandox for 105 svenske kroner per aksje. Får de tilslaget, vil prisen på eiendomshandelen komme opp i 2,7 milliarder svenske kroner.

Prisen på 105 kroner per aksje tilsvarer en budpremie på 9 prosent. På Stockholmsbørsen håper investorene at det ligger an til budkamp om det svenske selskapet; aksjen ble omsatt for 108 kroner kort tid etter børsåpning tirsdag.

Storaksjonæren SEB er blant dem som har solgt aksjer til nordmennene. Nest største eier i Pandox er Scandic Hotels, med 20,8 prosent av aksjene.

Pandox eier hoteller i en lang rekke land, inkludert Sverige, Danmark og Belgia.

Ble ikke kontaktet

Pandox' styreleder Bengt Kjell ble ikke kontaktet av Eiendomsspar og Sundt før aksjekjøpet ble gjennomført.

- Det eneste jeg vet er at noen har kjøpt en aksjepost i selskapet, og jeg går ut fra at de følger de reglene som gjelder om blant annet budplikt, sier han til nyhetsbyrået Direkt.

Styrtrik rederarving

Den norske rederarvingen Petter C G Sundt er eneeier i Sundt AS, og eier også en betydelig post i Eiendomsspar. Største eier i Eiendomsspar er sjefen sjøl, Christian Ringnes, med 46 prosent av aksjene.

Sundt håvet tidligere i år inn cirka 2 milliarder kroner i kontanter etter at han solgte sine aksjer i det tradisjonsrike norske rederiet Bergesen til den Hong Kong-baserte Sohmen-familien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere