RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(amude.net)

Norsk selskap i irakisk oljestrid

Sist oppdatert:
Ny oljeleting i Nord-Irak har utløst intens strid mellom kurdiske myndigheter og regjeringen i Bagdad. Midt i striden står det norske oljeselskapet DNO ASA.

Den 29. juni sendte DNO ut en melding om at selskapet hadde inngått en avtale med lokale kurdiske myndigheter i Irak om leting og utvinning etter olje.

Lørdag kunne London-avisen Financial Times rapportere at avtalen med det norske selskapet er én av en håndfull avtaler som har utløst raseri i Bagdad. Iraks regjering mener å ha enerett på å inngå avtaler med utenlandske selskaper og sier inngåtte avtaler er ugyldige.

Maktkamp
- Det er ulovlig for noen part å føre forhandlinger med noen annen part utenfor oljedepartementet. Vi anerkjenner dem ikke. Vi velger selskapene, sier Ameer Abdillilah i Iraks oljedepartement til Financial Times.

Han sier også at selskaper som inngår avtaler med kurderne, vil bli utestengt fra å delta i anbud om Iraks større oljefelt.

Striden om oljerettighetene betraktes av mange som viktige for hvem som i framtiden vil styre Nord-Irak, kurderne eller regjeringen i Bagdad.

Kjent problem
I meldingen DNO ASA sendte ut 29. juni gjør selskapet det klart at man kjenner til striden om hvem som har retten til å inngå kontrakter.

- Kurdistans regionalregjering har kontrollert sine naturressurser siden 1991. Den framtidige juridiske og konstitusjonelle utvikling i Irak kan likevel påvirke operasjoner i henhold til denne avtalen, skrev selskapets administrerende direktør Helge Eide.

DNO ASA er et av Norges mindre oljeselskaper som på et tidspunkt midt på 1990-tallet bare hadde tre ansatte. Men selskapet er kommet tilbake og hadde en omsetning i 2003 på 2 milliarder kroner. Selskapet driver blant annet virksomhet i Jemen, Equatorial Guinea, Mosambik, i tillegg til noe aktivitet i Nordsjøen.

Eide bekrefter overfor NTB at striden var oppe i forhandlingene mellom DNO og kurdiske myndigheter, men sier spørsmålene må løses mellom irakiske og kurdiske myndigheter.

- Det er en prosess som skal gås igjennom av partene. Sluttbildet kjenner ingen.

Store utsikter, liten risiko
Eide legger vekt på at utsiktene til utvidet oljeutvinning i Nord-Irak er lokkende.

- Vi ser det som et spennende område. Oljeutvinning kan gi betydelig verdiskaping til oss, til landet og til området, sier Eide.

Selskapet risikerer foreløpig ikke store tap, ifølge DNOs sjef.

- Vi ønsker selvfølgelig å komme i gang så raskt som mulig, men store forpliktelser på kort sikt er det ikke, sier han om investeringene i området til nå.

I tillegg til DNO ASA er minst to tyrkiske og et australsk selskap inne på kurdisk side.

Sterke motsetninger
Motsetningene mellom kurdiske myndigheter i Nord-Irak og regjeringen i Bagdad har blusset kraftig opp etter at USA formelt oppga okkupasjonen av Irak 28. juni.

Den midlertidige grunnloven som gjaldt under USAs formelle okkupasjon ga kurderne utstrakt selvstyre og omtalte en føderal statsform som løsningen på Iraks regionale motsetninger. Men kurdiske ledere mener resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd i juni ikke ivaretok deres interesser og kom med uvanlig skarp kritikk av USA. Begge sider henviser til grunnloven som basis for sine standpunkter.

- Dette inngår i kurdernes bredt anlagte anstrengelser for å få så stor uavhengighet som mulig. Kurderne prøver å skape et fullbyrdet faktum, og dette er deres øyeblikk, sier en oljeekspert som kjenner situasjonen til Financial Times.

At DNO ASA kan ha stukket hånden i et vepsebol, framgår av det faktum at også kurdiske myndigheter er splittet og til tider i tottene på hverandre. De to store partiene styrer hver sin regjering i henholdsvis Arbil i vest og Suleimaniya i øst.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere