RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Norsk Tipping dropper automatene

(TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Norsk Tipping stanser arbeidet med utplassering av nye automater, etter hard juridisk motbør. Ballen spilles over til Valgerd Svarstad Haugland.

På bakgrunn av kjennelsen i Borgarting Lagmannsrett 1. desember innstiller i dag Norsk Tipping driften på de 64 eksisterende automatene som er i pilot og stanser planene om utplassering av nye automater inntil en rettskraftig dom foreligger. Det fremgår av en pressemelding fra Norsk Tipping mandag ettermiddag.

- Vi avventer fortsatt Kultur- og kirkedepartementets tolkning av kjennelsen i lagmannsretten, og deres videre instruks om hvordan selskapet skal forholde seg til dette, forklarer adm. dir. Reidar Nordby jr. i Norsk Tipping.

Kjennelsen i lagmannsretten innebærer at lotteribransjen har fått gjennomslag for sitt krav om at arbeidet mot et monopol for Norsk Tipping skal stanses opp.

- Jeg vil understreke at grunnlaget for vår stans er en kjennelse om midlertidig forføyning og at saken i seg selv på ingen måte er avgjort. Det vil trolig ikke skje før EFTA-domstolen har behandlet saken, og dette vil ta tid. Hva som skjer i mellomtiden med dagens automater er fortsatt uvisst, sier Nordby.

Venteperiode
- Norsk Tipping tar konsekvensene av rettspålegget som staten nå har fått. Våre forpliktelser overfor ansatte, samarbeidspartnere og forretningsforbindelser skal ivaretas på best mulig måte i den eventuelle «venteperioden» vi nå går inn i, avslutter Nordby.

Så langt er 64 nye spilleautomater plassert ut for testing. Norsk Tipping har inngått avtaler for kjøp av nye automater for over 800 millioner kroner.

- Vi ser ikke på dette som noen bortkastet investering, sier direktør for informasjon og samfunnskontakt Peer-Jacob Svenkerud i Norsk Tipping til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Svenkerud skal det også være klausuler i kjøpsavtalene som omhandler eventuelle konsekvensene av en rettslig dom.

Svenkerud sier til TV 2 Nettavisen at Norsk Tipping selv har tatt avgjørelsen om å stanse utplasseringen av automatene.

- Vi fattet beslutningen selv, men diskuterte saken med departementet, sier Svenkerud.

Hos Kulturdepartementet får TV 2 Nettavisen opplyst at departementet nå vurderer domsavsigelsen. Utover dette ønsker ikke departementet å kommentere saken.

- Blir ikke monopol
Adm. direktør Finn Jentoft i Norsk Lotteridrift mener avgjørelsen til Norsk Tipping er en naturlig konsekvens av kjennelsen i lagmannsretten.

Han tror også at den endelige, rettslige avgjørelsen vil vise at det ikke blir noe monopol.

- Vi er helt sikre på at et monopol, det kommer man ikke til å få, sier Jentoft.

Dette sier han selv om norske det fortsatt synes å være et politisk flertall for monopol til Norsk Tipping.

- Det er forskjell på et politisk ønske og noe man juridisk sett får til, sier han.

Så langt har Kulturdepartementet og Norsk Tipping fått liten juridisk støtte for sitt ønske om å innføre automatmonopol. Eftas overvåkingsorgan ESA har så langt vendt tommelen ned. Staten tapte også i Oslo tingrett, men der fikk ikke bransjen medhold i en midlertidig forføyning for å stanse det praktiske arbeidet med monopolinnføring. Det fikk altså bransjen i lagmannsretten sist uke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere